5. Dani Muzeja grada Koprivnice // 5. – 12. 11. 2021.

U razdoblju od 2016. do 2019. godine Muzej grada Koprivnice svoje je dane obilježavao u ljetnom terminu oko 27. srpnja budući da je tog datuma 1951. godine otvoren prvi stalni postav u kući Sulimanović. Naime, od tada je Muzej i formalno otvorio svoja vrata posjetiteljima, iako je 12. studenoga 1945. godine odlukom Gradskog narodnog odbora Koprivnica osnovan Odbor za osnutak Muzeja grada Koprivnice na inicijativu dr. Leandera Brozovića.

Kako se protekle „pandemijske“ 2020. godine 5. Dani Muzeja grada Koprivnice odgođeni, tako su ove godine pomno planirani i pomaknuti s ljetnog na jesenski termin. Sukladno tome, kroz punih tjedan dana muzealci će održati čak sedam aktivnosti kojima će posjetiteljima pružiti vrlo različite sadržaje; od izložbi i znanstvenog kolokvija pa do predstavljanja različitih publikacija.

PROGRAM:

Galerija Koprivnica // 5. 11. 2021. // 18 sati
Otvorenje izložbe „Tu na srcu mom – Zemlja u Zbirkama Muzeja grada Koprivnice”
Organizacija: Muzej grada Koprivnice
Riječ je o trećoj u nizu izložbi posvećenih muzejskim zbirkama i predmetima, nakon drva i stakla, koji se u spremištima nalaze daleko od pogleda javnosti. Radi se o izložbi koja na primjerima predmeta iz muzejskog fundusa istražuje i predstavlja zemlju kao muzejski materijal sa različitim razdiobama značenja, ovisno o temi istraživanja materijalne i nematerijalne kulture pojedine znanstvene discipline te predmetima i cjelinama pojedinih muzejskih zbirki. Izložba naglasak stavlja na zemlju kao građevinski materijal i materijal predmeta svakodnevne upotrebe, znanja o zemlji, mapiranja prostora i inspiracije ljepotama krajolika, pa sve do posuda za pripremu i čuvanje hrane.

Galerija Koprivnica (prizemlje) // 5. 11. 2021. // 18 sati
Otvorenje izložbe „Priča o akantusu“ (u sklopu EU projekta reVITAlize)
Organizacija: Muzej grada Koprivnice
Motiv akantusa kao ornament na arhitekturi oltara domaćeg baroknog majstora Stjepana Severina (prema najnovijim istraživanjima Stjepana Severa iz Severina kraj Križevaca) pripada vegetabilnim motivima barokne drvene skulpture koji nam Morellijevom metodom prilično pouzdano otkrivaju autorstvo Severinove radionice ili samog majstora. U slučaju dijelova dekomponiranog oltara svetog Florijana, čije je autorstvo Stjepanu Severu potvrđeno u pisanim izvorima, motiv akantusa problematiziramo slojevitim dijalozima između autora koji pripadaju različitim vremenskim razdobljima. Dijalozi između Stjepana Severa i fotografa Vladimira Kostjuka i Marija Periše u ovoj izložbi govori o tradiciji, ornamentici i načinu gledanja sa svrhom u kojem je priroda inspiracija i učiteljica umjetnicima svih tehnika i razdoblja.

Galerija Mijo Kovačić // 6. 11. 2021. // 9 – 14 sati
Znanstveni kolokvij „Židovi u Podravini“
Organizacija: Povijesno društvo Koprivnica i Muzej grada Koprivnice
Skup će se kroz tri sesije osvrnuti na doprinos Židova prema Koprivnici i Podravini, a na kojem će svoje teme predstaviti eminentni vanjski stručnjaci poput dr.sc. Ive Goldsteina, dr.sc. Hrvoja Petrića, dr.sc. Ljiljane Dobrovšak i dr.sc. Zlatka Karača, a uz sudjelovanje lokalnih stručnjaka, povjesničara i muzealaca (N. Maras, D. Jalšić Ernečić, L. Vranar, S. Švarc Janjanin, M. Dretar, D. Ernečić, Ž. Krušelj, M. Zamljačanec). Židovska zajednica ostavila je neizbrisiv trag u suvremenosti našega grada, o čemu će se svaki od predstavljača govoriti iz svog rakursa i predmeta stručnog interesa. Osim kolokvija, predstavit će se i prigodna izložba „Dijalog” Nacionalne knjižnice Izraela“.

Galerija Mijo Kovačić // 9. 11. 2021. // 17 sati
Predstavljanje knjige „Homo universalis – zbornik radova posvećen Zorku Markoviću povodom 65. obljetnice života“
Organizacija: Institut za arheologiju i Muzej grada Koprivnice
Zorko Marković više od 20 godina bio je kustosom Muzeja grada Koprivnice (1978. – 2000.), aktivan član Povijesnog društva i nezaobilazan dionik društvenog života Koprivnice. Radni vijek završio je u Institutu za arheologiju koji mu je po odlasku u mirovinu organizirao objavu zbornika radova koji okuplja 23 znanstvena rada te 5 uvodnih radova koji obuhvaćaju arheološke i druge teme od neolitika do srednjega vijeka. Sadržaj zbornika i znanstveni doprinos Zorka Markovića hrvatskoj arheologiji predstaviti će dr. sc. Tatjana Tkalčec, predsjednica Znanstvenog vijeća i dr. sc. Katarina Botić, urednica zbornika, obje iz Instituta za arheologiju, dok će doprinos muzejskoj struci i sredinama (Koprivnica, Našice) u kojima je djelovao tijekom radnoga vijeka predstaviti dr. sc. Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice i Jasna Jurković, kustosica Zavičajnog muzeja Našice.

Galerija Mijo Kovačić // 10. 11. 2021. // 18 sati
Predstavljanje knjige „Podravski zbornik 47/2021“
Organizacija: Muzej grada Koprivnice
Danas nam više nego li ikada treba više optimizma i dobrih vibracija, a muzejski su se suradnici pobrinuli da ponovno prirede raznolike radove iz već poznatih nam društveno-humanističkih i prirodnih područja. Već je po naslovnici jasno da su se i ove godine prisjetili jednog od velikana umjetničkog stvaranja – akademskog kipara Ivana Sabolića iz Peteranca, čiji je 100. rođendan obilježen sredinom rujna u njegovu rodnom mjestu i galeriji koja se imenom njegovima naziva. Uz to, ovogodišnji zbornik donosi 10 članaka i 14 priloga, predstavlja 3 uratke književnika, a na kraju ponovno donosi Podravsko nakladništvo i Podravske kronike – sveukupno opet dobar materijal na 300-tinjak stranica.

Galerija Mijo Kovačić // 11. 11. 2021. // 19 sati
Predstavljanje knjige „Vojna krajina u suvremenoj historiografiji“
Organizacija: Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Muzej grada Koprivnice
Vojna krajina ili Vojna granica (njemački Militärgrenze), naziv za pogranično područje Habsburške Monarhije koje je na početku bilo organizirano kao obrambeni pojas protiv Osmanlija i koje je poslije preraslo u golemu habsburšku ratnu provinciju. Trajala je od potpisivanja Cetingradske povelje 1. siječnja 1527., kad je bila u nadležnosti Hrvatskog sabora, reformirana i proširena 1553. godine, čija je nadležnost prebačena na Dvoransko ratno vijeće u Grazu do 15. srpnja 1881. zbog Austro-Ugarske okupacije Bosne i Hercegovine 1875. Koprivnica se nalazila na njenom zapadnom rubu, a ove godine obilježava se 150 godina od njenog rastvaranja (1871.). Za tu je priliku Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i FF press Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objavio ovaj zbornik radova (ur. Drago Roksandić) koji se nakon nedavnog predstavljanja u Zagrebu slijedi i u Koprivnici.

Muzej grada Koprivnice i drugi objekti // 12. 11. 2021.
Dan zatvorenih vrata povodom 76. muzejskog rođendana
Na svoj rođendan muzealci će na kratko zatvoriti vrata za posjetitelje u svim objektima te iza kulisa raspraviti o trenutnom stanju i mogućnostima razvoja muzejske djelatnosti. Uslijed brojnih programa koje ostvaruju tijekom godine često im nedostaje malo vremena za njih same pa će ovaj dan kvalitetno iskoristiti za prenošenje dobrih iskustava, ali i sami sebi ukazati na određene nedostatke koje primjećuju u svakodnevici.

Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec // 12. 11. 2021. // 18 sati
Otvorenje izložbe „Tibeti u Međimurju i Podravini“
Organizacija: Muzej Međimurja Čakovec i Muzej grada Koprivnice
Tibeti su najprepoznatljiviji element međimurske narodne nošnje. To su rupci velikih dimenzija kvadratnog oblika koji se presavijaju po dijagonali u trokut, prebacuju preko ramena tako da vrh trokuta pada na leđa, dok se dulji krajevi preklapaju na prsima i vežu u čvor na leđima. Pozornost privlače svojom veličinom, centralnom pozicijom, jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca. Ovom izložbom predstavlja se povijest nošenja ovog odjevnog elementa u Međimurju te koprivničkoj i ludbreškoj Podravini, a predstavljeni su predmeti iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec i Muzeja grada Koprivnice.

Veselimo se Vašem dolasku!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.