Otvorena izložba Zvonimira Haramije Hansa

U petak, 7. travnja u Galeriji Koprivnica u 19 sati otvorena je samostalna izložba Zvonimira Haramije Hansa, poznatog koprivničkog umjetnika. Izložba Lo-fi Garage Pop predstavlja slike nastale u posljednje 2 – 3 godine koje su rezultat su utjecaja i prožimanja različitih likovnih formi (crteža, slikarstva, grafike, klasičnog i digitalnog kolaža) i pravaca (dadaizma, pop arta, stripa, suvremenog street arta).

Već sam naziv izložbe otkriva neraskidivi spoj likovnosti i glazbe i činjenicu da će ga u likovnom smislu najviše inspirirati popularna kultura: stripovi, omoti šund romana, reklame, ali i melodičnost pop glazbe toga vremena. Skice za slike nastaju u formi digitalnog kolaža te se prenose u slikarski medij većinom u kombiniranoj tehnici (akrila, kolaža, sprejeva na dasci…) u toplim, jarkim bojama. Sam će reći kako slike djeluju poput išaranih gradskih pročelja s iskidanim plakatima, dok se njihovi nazivi referiraju na stripovske junake ili nazive pjesama bendova koji izvode, reinterpretiraju ili pronalaze inspiraciju u glazbi nastaloj sredinom 20. stoljeća. Već sam naziv izložbe Lo-fi Garage Pop otkriva neraskidivi spoj likovnosti i glazbe i činjenicu da će ga u likovnom smislu najviše inspirirati popularna kultura: stripovi, omoti šund romana, reklame – također iz 1950-ih i 1960-ih godina, ali i melodičnost pop glazbe toga vremena. Stoga se pojam izložbe ovdje može poistovjetiti s likovno-glazbenim albumom – s jasnom referencom na suvremenost u propitivanju međuljudske komunikacije, muško-ženskih odnosa i formiranja identiteta te njegova položaja i uloge u današnjem društvu.

Na otvorenju se prisutnima obratio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, kustosica izložbe Helena Kušenić te autor, a Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika, proglasio je izložbu otvorenom.

Izložba se može pogledati do 7. svibnja (utorak – petak: 8 – 16 sati; subota, nedjelja: 10 – 14 sati), a potom se 11. svibnja 2017. godine seli u Muzej „Croata insulanus“ u Prelogu.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.