Arheološki genom Podravine predstavljen u Zagrebu

U sklopu Europskih dana arheologije koji se ovog vikenda održavaju diljem Europe u organizaciji Ministarstva kulture Republike Francuske i Francuskog nacionalnog instituta za preventivna istraživanja Inrap i u Hrvatskoj se održavaju brojni programi u koordinaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Cilj ove manifestacije jest približavanje arheologije široj javnosti u sklopu čega brojne ustanove koje se u svom krugu djelatnosti bave arheologijom organiziraju razne aktivnosti.

Kao jedno od događanja bilo je predstavljanje knjige dr. sc. Roberta Čimina, ravnatelja Muzeja grada Koprivnice, pod nazivom „Arheološki genom Podravine“ koje se održalo 17. lipnja 2022. godine u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Podsjetimo, knjiga je skraćena doktorska disertacija koju je izdavačka kuća Meridijani objavila u travnju 2022. godine, već je predstavljena u Koprivnici, a rezultat je autorovog dugogodišnjeg istraživačkog rada na području današnje Podravine, odnosno na srednjovjekovnom gornjokomarničkom prostoru. Nakon predstavljanja u Koprivnici gdje je ciljana publika bila lokalna zajednica, ovoga puta pažnja je usmjerena struci iz krovnih hrvatskih znanstvenih arheoloških organizacija poput Instituta za arheologiju, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Predstavljanje je moderirao prof. Hrvoje Dečak iz Meridijana, a uz autora knjige osobna viđenja njezina doprinosa dali su dr. sc. Tajana Sekelj Ivančan i povjesničar Nikola Cik. Nakon tih osvrta na sadržaj knjige te svekolikog doprinosa hrvatskoj arheologiji i historiografiji, najveći dio knjige predstavio je sam autor kroz polusatno izlaganje u kojem se osvrnuo na početke i tijek svih istraživanja kroz desetak godina, problematiku s kojom se susretao te osnovnim rezultatima provedenih iskopavanja. Na kraju se značajnije zadržao na poglavlju o povezivanju povijesnih izvora i povijesne topografije s arheološkim zapisima u prostoru, osobnom tumačenju nekadašnje crkvene i upravne organizacije na tom prostoru, što je potpuno novi model istraživanja srednjovjekovlja koji će se s vremenom zasigurno primjenjivati i u drugim dijelovima kontinentalne Hrvatske.

Posebnu radost na predstavljanju knjige izazvalo je prisustvo autorovih nekadašnjih profesora i kolega s kojima je radio za vrijeme studentskih dana, kao i nekoliko godina u Hrvatskom restauratorskom zavodu na početku karijere, a koji su uistinu snažno utjecali na njegov dalji razvoj. Jedna od takvih osoba je i prof. dr. sc. Tihomila Težak-Gregl, nekadašnja mu profesorica i voditeljica doktorskog studija arheologije od 2012. godine. Ista je (danas umirovljena) svoj prvi terenski susret s arheologijom kao studentica imala upravo u Podravini, točnije sudjelovala je na početku arheoloških iskopavanja srednjovjekovnoga lokaliteta Đelekovec – Ščapovo 1975. godine čiji se osnovni rezultati također nalaze u ovoj knjizi.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.