Audiovizualni doživljaji novog muzejskog postava

Muzej grada Koprivnice uskoro predstavlja novi dio stalnog postava u novouređenom podrumu financiranog putem EU projekta reVITAlize u sklopu Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Iako do sada nije korišten za izlaganje podrum Muzeja se pokazao kao dobar temelj novog pristupa stalnim izložbama koje govore o povijesti života u Podravini. Tematski je postav usmjeren na povijest vinogradarstva i pučku pobožnost, a brojne priče donosi na više načina – putem predmeta iz fundusa, interpretacija tradicijske arhitekture i podravskog krajolika, slika na staklu, skulptura, murala, filma, ambijentalne glazbe i animiranih video projekcija.

Muzej grada Koprivnice tako će od sada u svojem postavu imati i dvije animirane i 3D mapirane projekcije koje su napravljene u suradnji s videograferom Aleksandrom Rapaićem. Projekcije od kojih jedna prikazuje florealne motive na ulazu u postav, a druga donosi djela naivne umjetnosti posvećene vinogradu i vinogradarstvu doprinose reprezentativnosti postava koji na jednak način cijeni tradicionalni pristup i modernu tehnologiju. Glazbu za jednu od projekcija radio je skladatelj Dalibor Grubačević, a osim toga autor je je još dvije ambijentalne kompozicije za postav, jednu koja se oslanja na tradicijsku glazbu i jednu koja predstavlja pučku pobožnost kroz litanije – molitve koje se mogu pjevati ili recitirati.

Zgrada muzeja jedna je od središnjih točaka muzejskog trga čije je formiranje planirano u budućnosti, te će vanjskim izgledom još više obilježiti dio gradske vizure, a ovakvim postavom barem djelomično dati simbolički doživljaj Koprivnice i Podravine. Ovaj projekt otvorio je put postizanju suvremenih standarda koje muzeji danas sve više trebaju zadovoljiti. Izazovi uređenja prizemlja i kata muzeja svoje će vrijeme dočekati u godinama koje dolaze.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.