Božena Loborec – Koprivnica kao inspiracija

Znanstveni kolokvij i sjećanja „Božena Loborec – Koprivnica kao inspiracija“ održava se u znak poštovanja i sjećanja na književnicu Boženu Loborec povodom 20. obljetnice njezine smrti, a koji će se održati u Galerija Mijo Kovačić u petak, 2. lipnja 2023. godine od 10.00 do 14.30 sati. Organizatori su Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica i Muzej grada Koprivnice, suorganizatori Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika, Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici i Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” – Zmajski stol u Križevcima. Pokrovitelji su Grad Koprivnica i Društvo hrvatskih književnika.

Koprivnica je bila Boženi Loborec stalna  inspiracija, pa i opsesija, glavno ishodište za teme i motive kajkavske i štokavske poezije, romana, pripovijedaka, eseja, satira, feljtona, publicistike. Pišući za djecu, mlade i odrasle Božena Loborec književnica je Koprivnice u pravom smislu riječi. Članica Društva hrvatskih književnika bila je od 1975. godine. Cilj ovoga znanstvenog kolokvija jest propitati, zasad tek u nekim segmentima, današnji značaj književno-publicističkog djela Božene Loborec (šest knjiga objavljenih za života i dvije posthumno), nove (književne) stvarnosti koju je kreirala i prelaženje lokalnih okvira. Događanje je otvoreno za javnost. Pozivaju se svi zainteresirani da doprinesu memoriranju književnog stvaralaštva Božene Loborec tako da pripreme kraće govorenje njezinih stihova po vlastitom odabiru.

Izlaganja će održati: doc. dr. sc. Mario Kolar, Odsjek za kroatistiku, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Tea Rogić Musa, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb, Mihaela Cik, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, akademik Dragutin Feletar, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Dražen Ernečić, Muzej grada Koprivnice, Marijan Špoljar, PASTORALA d.o.o., Koprivnica, dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, Knjižnica i čitaonica Fran Galović, Koprivnica, izv. prof. dr. sc. Lidija Dujić, Odjel za komunikologiju, medije i novinarstvo, Sveučilište Sjever, prim. prof. dr. sc. Milan Stanojević, dr. med., književnici Božica Jelušić, Vjekoslav Prvčić, Maja Kušenić Gjerek i Darko Pernjak. Uglazbljene stihove Božene Loborec izvodi Zoran Crnčić.

Program skupa nalazi se na poveznici https://shorturl.at/dvPV7.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.