Brončani predmeti s Log-Paraga došli s restauracije

Najzanimljiviji dio posla arheologa je za mnoge svakako kopanje. Mogućnost istraživanja nečega što je stoljećima ili tisućljećima bilo zakopano pod zemljom i spoznaja da ste vi upravo ta osoba koja je to pronašla. Što je nalaz zanimljiviji i rjeđi, sreća i veselje eksponencijalno raste. U tim situacijama bude vriske, smijanja, plesa, u nekim slučajevima i prekida posla za taj dan!

No, kada dođe vrijeme obrade iskopanog materijala tek tada počinje pravi  najveći dio posla. Sve očistiti, obraditi, nacrtati, uzet knjige i čitati te na kraju i pisati. Iako najveći dio pokretnog materijala koji se nalazi na arheološkim lokalitetima predstavljaju nalazi ulomaka keramičkih posuda istražujući groblja i naselja često se pronalaze i predmeti izrađeni od metala. Budući da metalni predmeti u zemlji korodiraju njih je po završetku arheoloških iskopavanja potrebno uputiti na konzervatorsko-restauratorsku obradu. Budući da Muzej grada Koprivnice nema vlastiti radionicu materijal se posljednjih godina šalje kolegama u Gradski muzej Vinkovci ili u Gradski muzej Sisak.

Vremenski period u kojem će se radovi provesti nikad nije moguće točno odrediti budući da je on različiti za različite tipove metala i slitina, a često ovisi i o količini posla koju jedna radionica može obavljati, tj. broju restauratora i preparatora koji rade u radionici. Najduži procesi vezani su uz željezne predmete budući da se oni nakon preliminarnog pregleda i dokumentacije stanja moraju, radi prisutnosti kloridne korozije, biti podvrgnuti procesu aktivne stabilizacije, tzv. „odsoljavanju“. Duljina tog procesa iznosi minimalno šest mjeseci do godine i pol dana, čak i nekim slučajevima i dulje. Restauracija brončanih predmeta traje nešto kraće. Ovaj kratak uvod navodimo kako bi Vas djelomično upoznali s jednim od najznačajnijih zadaća arheologa i restauratora koji rade na predmetima kulturne baštine – njihovo očuvanje, zaštita i u konačnici prezentacija korisnicima.

Prošli su tjedan u Muzej grada Koprivnice vraćeni pojedini brončani predmeti koji su se nalazili na konzervatorsko-restauratorskim radovima u Gradskom muzeju Vinkovci, koje je obavljala restauratorica Edina Balić. Radi se o predmetima koji su pronađeni tijekom sustavnih arheoloških istraživanja lokaliteta Koprivnički Ivanec – Log-Parag I tijekom 2018. i 2019. godine. Kako bi razumjeli zašto je potrebno provoditi ove postupke, koji iziskuju najveću količinu financijskih sredstava vezanih uz zaštitu, obradu i prezentaciju predmeta kulturne baštine, prezentiramo 7 brončanih predmeta prije i poslije provedenih konzervatorsko-restauratorskih radova. Predmeti će u narednom razdoblju biti obrađeni i objavljeni u stručno-znanstvenim radovima, ali i prezentirani na budućoj izložbi vezanoj uz ovaj lokalitet.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.