Crteži Mije Kovačića još 5 dana u Hlebinama

Uz novonastali stalni postav umjetnina Mije Kovačića u istoimenoj galeriji u Koprivnici (Zrinski trg 9, prizemlje), dio crtačkog opusa majstora naivne umjetnosti možete razgledati u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. Izložba Mijo Kovačić: Crteži otvorena je 28. srpnja uz 3. Dane Muzeja grada Koprivnice, kada je uz otvorenje održano i predstavljanje istoimene monografije nastale u suradnji autora, nakladničke kuće Meridijani, Zaklade Mijo Kovačić te autora teksta Marijana Špoljara. Uz njega, monografiju su predstavili dr. sc. Dragutin Feletar, recenzent knjige Vladimir Crnković te ravnatelj Muzeja Robert Čimin. Ponajviše o radu i djelu govorio je Marijan Špoljar koji je i autor istoimene izložbe u Hlebinama.

Crtež je, dakako, u temeljima Kovačićeva slikarstva, bilo tako da „služi“ kao predložak za ulja na staklu, bilo da je nosilac složenog kompozicijskog rješenja. U oba slučaja crtež je baza, osnova u kojoj se konstituiraju moćne poluge slike. Tamo, pak, gdje crtež izrasta iz odluke o svojoj samostalnosti lako registriramo njegove imanentne vrijednosti: sigurnost, lakoću, eleganciju … U osnovi, postoje tri trematske, sadržajne i oblikovne grupe njegovih crteža. Prvo su radovi s jednostavnim žanr-prizorima, u kojima se nepretenciozno, ali nerijetko iznanredno balansirano, variraju teme iz svakodenvnice slikareva života. Druga grupa su crteži koji korespondiraju s onim dijelom Kovačićeva opusa koji se pretežno hrani dramama života, duboko zadirući i u mitsku dimenziju, u legendičnu narav narodnih priča, pa i u pučku interpretaciju sakralnih, starozavjetnih i novozavjetnih prizora, odnosno sinkretičkih fantazmi gdje se miješaju životne i religiozne scene, interpretacije stvarnosti i konstrukcije izmaštanih, apokaliptičnih prizora. U autorovoj crtačkoj arhivi najkoherentniji i najkvalitetniji dio predstavlja cjelina posvećena portretu. – piše Špoljar u predgovoru izložbe.

Stoga iskoristite ovu jedinstvenu priliku i u sljedećih 5 dana (do 28. kolovoza) upoznajte još jednu dimenziju stvaralaštva Mije Kovačića.

CRTICA O AUTORU

Mijo Kovačić rođen je 1935. godine u Gornjoj Šumi kraj Molvi. Počinje slikati 1953. godine. Prvu samostalnu izložbu priređuje 1960. godine u zagrebačkoj Galeriji primitivne umjetnosti. Do sada je priredio preko 50 samostalnih te nastupio na nekoliko stotina skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. O njegovu radu objavljeno je pet monografija (Grgo Gamulin, Vladimir Maleković, Vladimir Crnković, Josip Depolo, Marijan Špoljar). Živi i radi u Gornjoj Šumi.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.