DAB ’19. šetnja: Povijest vode u koprivničkim industrijama

Drava Art Biennale 2019. isprepliće i produbljuje dosadašnje (uvijek aktualne) teme vode kao osnovnog ljudskog prava i javnog dobra te vode u kontekstu javnog prostora grada istraživanjem dubljih slojeva i stavljanjem fokusa na odnos vode i razvoja industrije koja neupitno utječe na preobrazbu urbanističke slike gradova.

Kao uvod u centralni događaj ovogodišnjeg DAB-a – izložbu suvremene umjetnosti u Galeriji Koprivnica – i ove smo godine priredili događanja kojima odabranu temu nastojimo povezati s drugim (muzejskim) disciplinama i time je približiti što širem krugu posjetitelja. Zato vas 4. rujna 2019. godine pozivamo na druženje uz edukativnu šetnju centrom Koprivnice u kojoj će stručnjaci s različitih aspekata sagledati odnos vode i industrije u našem gradu. Šetnja u predviđenom trajanju od 60 minuta kreće u 18 sati ispred Muzeja grada Koprivnice (Trg dr. Leandera Brozovića 1), a završava u Svilarskoj ulici. Povjesničari Hrvoje PETRIĆ i Nikola CIK ispričat će povijesne zanimljivosti o značenju vode u svakodnevnom životu grada Koprivnice kroz suodnos rijeke Drave i potoka Koprivnice. Pritom će se dotaknuti i važnosti raznih obrta (mlinarski, kožarski…) kao „ranih oblika industrije“ za čije je opstojanje voda neophodna. Neobične priče iz života obrtnika i građana predstavit će Vesna PERŠIĆ KOVAČ. U koprivničkim obrtima posebno mjesto pripada svilarstvu koje je u prošlosti bitno odredilo gospodarski, a time i svakodnevni život grada. Kako su navedena kretanja utjecala na urbanistički razvoj otkrit će nam Antonio GRGIĆ, dok će se Marijan ŠPOLJAR osvrnuti na rezultate preplitanja razvoja industrije u estetskom oblikovanju i umjetničkom razvoju Koprivnice nekad i danas. Stopama suvremenosti nastavit ćemo koračati sa Zdravkom PETRASOM koji će nam približiti aktualni sustav vodoopskrbe na području središta grada.

Pridružite nam se i saznajte više o povijesti svog grada, ispričajte nam svoja sjećanja i razmišljanja, a usput učinite i nešto dobro za svoje zdravlje! Šetnja je uvod u centralno događanje – skupnu izložbu suvremene umjetnosti koja slijedi u Galeriji Koprivnica od 13. rujna 2019. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.