Dani kulturne baštine u Muzeju grada Koprivnice

Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“ ove se godine održava po sedamnaesti puta i obiluje različitim aktivnostima. Između ostalih provode se i Dani kulturne baštine u koje je ove godine po prvi put aktivno uključen Muzej grada Koprivnice i to dvjema radionicama.

Prva od njih održana je 6. srpnja u Galeriji Mijo Kovačić, a radilo se o prezentaciji izrade tjestenine za svatovsku juhu požiraka. Organizirana je u suradnji s Društvom žena Đelekovec i Osnovnom školom Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec i sastojala se od dva dijela. Tijekom kraćeg uvodnog predavanja praćenog prezentacijom koje je održala gospođa Sonja Vuljak sudionici su upoznati s pojmom požirak, načinom izrade, običajima i postupcima vezanim uz izradu te procesom istraživanja i prikupljanja dokumentacije čiji rezultat je bio donošenje rješenja o preventivnoj zaštiti ovog fenomena od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske tijekom 2023. godine. Nakon teoretskog dijela održana je radionica tijekom koje su članice Društva žena Đelekovec prezentirale način izrade, valjanja i rezanja tijesta te izradu požiraka pomoću specifičnog drvenog alata. U motanju požiraka manje ili više uspješno okušali su se i brojni sudionici svih dobnih skupina i pri tome se dobro zabavili.

Druga aktivnost planirana je za 12. srpnja, a održat će se u 12 sati u Galeriji Koprivnica. Umijeće izrade pogače z oreji predstavit će članice Udruge žena grada Đurđevca koje su 2016. godine pokrenule istraživački projekt i prikupljanje recepata za pogačo z oreji. Cilj je bio stavljanje pod preventivnu zaštitu kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske umijeća spravljanja ovoga jela, koji status je već naredne godine i dobila, a rješenje o trajnoj zaštiti 2021. godine. Ovo jednostavno jelo od beskvasna tijesta s tučenim orasima ističe se svojim žilavim tijestom i hrskavom pečenom koricom. Prema prikupljenim podacima iz različitih izvora, pogača se jela još za vrijeme Vojne krajine na prostoru nekadašnje Đurđevačke pukovnije, a svoje porijeklo vuče s kraja 18. i početka 19. stoljeća. Sam je naziv svrstava u pogače, premda je neki smatraju i kolačem.

Radionica je namijenjena sudionicima festivala „Iz bakine škrinje“ kao i svim zainteresiranim građanima i suradnicima našeg Muzeja, a uključuje i mogućnost degustacije pogače z oreji.

Vesna Peršić Kovač

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.