Javni poziv za Drava Art Biennale 2017

Drava Art Biennale 2015. problematizirao je vodu kao političko pitanje – privatizaciju vode i vodu kao zajedničko dobro kroz multimedijalne radove i interdisciplinarne prakse. Održane su brojne radionice na temu važnosti vode i privatizacije vode, praćene raznolikim aktivnostima, performansima i umjetničkim akcijama što će se nastaviti i ubuduće.
Drava Art Biennale 2017. nastavlja problematizirati temu vode kao javnog dobra i osnovnog ljudskog prava, no ovog puta u kontekstu javnog prostora grada. Bijenalna izložba i sva popratna događanja vizija su mogućih promjena koje kroz povezivanje umjetnosti, ekologije i urbanizma pridonose stvaranju prostora za odgovornije i inkluzivnije civilno društvo.

Koliko (ne)prisustvo vode oblikuje gradsko tkivo, koji su mogući smjerovi u kojima se grad razvija ako razmišljamo o elementu vode u javnom prostoru, do koje mjere je voda bitan element u konstruiranju identiteta nekog grada? Ne postoji grad koji nema specifično izgrađen odnos prema vodi: rijeke i vode sastavni su dio nekih gradova i vibrantna mjesta susreta i života, neki gradovi rijeke tretiraju kao smetnju, ne znaju se pozicionirati spram nje te je potpuno izuzimaju iz lokalne topografije, dok neki pak uspješno čuvaju memoriju prostora uz vodu. Uz prisustvo rijeka, jezera, slapova, potoka koji oblikuju identitet grada, život i sadržaj grada oblikuje i infrastruktura izvora pitke vode, česmi (kao punktova vode kao javnog dobra), fontana (reprezentativnih punktova koji utječu na arhitektonsku prepoznatljivost grada), starih bunara kao nekadašnjih mjesta socijalizacije, a na kvalitetu javnog prostora i života uvelike utječe slobodni besplatni pristup pitkoj vodi. Javni prostor urbanog tkiva mjesto je dodira fizičkog, psihološkog, arhitektonskog, socijalnog, političkog, a svaki izlazak umjetnosti u javni prostor poziva na sudjelovanje i pripadanje.

Realizacija ovog projekta obuhvaća skupnu izložbu u Galeriji Koprivnica i na lokacijama uz rijeku Dravu. Rok za prijavu radova je 30. lipnja 2017. godine. Radove će odabrati peteročlani kustoski tim: Ana Kovačić, Helena Kušenić, Valentina Radoš, Tanja Špoljar, Maša Zamljačanec. Izložbeni koncept će se, uz izbor prijavljenih radova, upotpuniti i uključivanjem referentnih autora čija je produkcija orijentirana na ovu problematiku. Izložba će se održati u Galeriji Koprivnica (13. – 29. 10 2017.) te se preseliti u Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku (tijekom 2018.).

Pozivamo umjetnike/ce da se prijave s najviše 2 rada (koje umjetnik/ca sam producira), u bilo kojoj tehnici, mediju ili načinu izraza. Prijavi je potrebno priložiti:

  • CV
  • fotografije/video/nacrt rada
  • kratku izjavu/obrazloženje o radu i opis rada – materijal, dimenzije i prostornu dispoziciju
  • kontakt

Prijave dostaviti e-mailom ili na adresu: Muzej grada Koprivnica (Helena Kušenić) Trg dr. Leandera Brozovića 1, 48 000 Koprivnica

Kontakt:
Helena Kušenić, kustosica
hkusenic@muzej-koprivnica.hr
hkusenic@gmail.com,
+385 99 306 8713

Rok za prijavu radova je 30 lipnja 2017. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.