Druga regionalna izložba arhitekture: Realizacije 2007. – 2017.

Muzej grada Koprivnice i Hrvatska komora arhitekata Područnog odbora Varaždin (u čijem sastavu djeluje i Koprivnica) najavljuju 2. regionalnu izložbu arhitekture „Realizacije 2007-2017“ čije će se otvorenje održati u Galeriji Koprivnica, u petak, 2. veljače 2018. u 18,00 sati. Autorica izložbe je Đurđica Bajić iz Koprivnica, a ostaje otvorena do 25. veljače 2018. godine.

U proteklih 10 godina nastali su mnogi radovi koji predstavljaju simbiozu graditeljskog procesa, arhitektonske kreacije i društvenog konteksta Regije koja obuhvaća prostor sjeverozapadne Hrvatske. Arhitekti i arhitektonski biroi kao članovi Hrvatske komore arhitekata Područnog odbora Varaždin djeluju na prostoru Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije predstavljaju osmišljena i realizirana ostvarenja arhitekture.

Upravo je njihov graditeljski (u najuspješnijim ostvarenjima i umjetnički) izraz odraz prostora i vremena u kojem živimo, a „pregled desetljeća“ odražava zajednički predani rad arhitekata, investitora i realizatora koji su pridonijeli stvaranju nove slike stvarnosti tražeći u mediju arhitekture svoj stvaralački, umjetnički izraz. Prema podacima Hrvatska komora arhitekata, u Područnom odboru Varaždin djeluje oko 160 članova, od kojih je posebno aktivno u „Udruženju arhitekata Međimurja“ 30-tak te „Društvu arhitekata Varaždin“ 50-tak članova, dok ostalih 80-tak članova gravitira gradskim središtima kao što su Krapina, Bjelovar, Križevci i Koprivnica.

Arhitektura i urbanizam odraz su vremena, prostora i ljudi koji je grade u njoj žive, njihovog socijalnog statusa, materijalne moći, estetskih vrijednosti i načina života. Osebujnost svakog arhitektonskog ostvarenja ove izložbe pokazuje promišljanje arhitekata, njihovu interakciju s naručiteljima i investitorima te afirmiranje novih ideja i promišljanja prostora, materijala i načina gradnje iz proteklog desetljeća koji prema mišljenju struke zaslužuju biti pokazani pod okriljem Hrvatske komore arhitekata i Muzeja grada Koprivnice. Jedan od ciljeva ove izložbe, poticanje je promišljanja o statusu arhitekture kao medija umjetnosti koji je odraz ljudi, prostora i vremena koji u realiziranoj arhitekturu suvremenu umjetnost žive u najdoslovnijem smislu tog pojma.

Izložba arhitekture u Galeriji Koprivnica okuplja odabrane radove 32 arhitekata koji djeluju u 19 arhitektonskih biroa, a objekti su projektirani i izgrađeni tijekom posljednjih deset godina. Izložbom je predstavljeno 75 arhitektonskih ostvarenja koje su odabrali sami autori sa ciljem popularizacije vlastitog stila i načina rada. [DJE,  29.1.2018.]

Možemo se složiti da osim socijalnog i intelektualnog pristupa, arhitektura mora odgovoriti i na kulturne i emocionalne potrebe društva, i služi ne samo da nas pripremi za estetsko uživanje već isto tako da naglašava problem socijalnog društvenog okruženja u kojem živimo i urbanih i arhitektonskih prostora u kojim provodimo veći dio našeg dana, sve s nadom i u cilju da budu što kvalitetniji, što ljepši, bolji, ugodniji za život i da se ne svode na kvadratne metre, jer arhitektura treba i može govoriti i u mnogo drugih kategorija i pojmova, osim onih koje uobičajeno podrazumijevamo. (…) Ako je arhitektura materijalni odraz društvenog, gospodarskog i duhovnog stanja društva, nadam se da ova izložba govori dovoljno jasno o njemu. Koliko smo ponekad daleko ili blizu odgovornog odnosa prema prostoru, dobroj arhitekturi u kojoj se susreću život, duhovni interesi i socijalna odgovornost, neka bude povod za neku buduću analizu. U nekim projektima realizacija ove izložbe sigurno možemo prepoznati takve prostore i uspješne arhitektonske realizacije.“ (iz predgovora kataloga izložbe, Đurđica Bajić, član vijeća PO Varaždin)

Izlažu (članovi HKA PO Varaždin):

 1. Đurđica Bajić
 2. Darinka Brakus
 3. Zoran Brakus
 4. Darko Brezovec
 5. Snježana Brkljačić
 6. Dragica Carek
 7. Karmen Ernoić
 8. Karlo Fištrek
 9. Valentina Fištrek
 10. Kristijan Garaj
 11. Marijan Gezi
 12. Vanja Gezi
 13. Nives Gorski
 14. Draženka Salopek Gregurinčić
 15. Dina Horvat
 16. Vesna Hršak
 17. Vedran Kogl
 18. Gordana Kovačić
 19. Ivica Majcen
 20. Dario Martinec
 21. Bojan Perhoč
 22. Igor Perhoč
 23. Zdravko Sarapa
 24. Armin Sovar
 25. Sanda Grgurić Sovar
 26. Lidija Šantek
 27. Zdenka Šarolić
 28. Tatjana Tomašević
 29. Katica Večerić
 30. Emilija Vlahek
 31. Ivan Vindiš
 32. Reno Vrbanec

Arhitektonski biroi:

 1. Arhia d.o.o. Varaždin (Darko Brezovec)
 2. Arhitekt – Atelje d.o.o. Čakovec (Armin Sovar, Sanda Grgurić-Sovar)
 3. Aris d.o.o. Varaždin (Ivan Vindiš, Lidija Šantek, Dario Martinec)
 4. Arting d.o.o. za projektiranje, izvođenje i nadzor, Bjelovar (Snježana Brkljačić, Vanja Gezi, Katica Večerić, Vesna Hršak, Marijan Gezi, Ivka Segin)
 5. A PLUS za arhitekturu (Kristijan Garaj)
 6. Brakus d.o.o. Varaždin (Darinka Brakus, Zoran Brakus, Gordana Kovačić)
 7. Coart d.o.o. Koprivnica (Đurđica Bajić)
 8. Cubus d.o.o. Varaždin (Duje Kovačević, Karlo Fištrek, Valentina Fištrek)
 9. DIA d.o.o. Nedelišće (Vesna Vrbanec, Reno Vrbanec)
 10. Forma-biro d.o.o. Koprivnica (Zdravko Sarapa)
 11. Kögl & Plavec d.o.o. Varaždin (Tomislav Plavec, Vedran Kögl)
 12. Majcen d.o.o. Vinica (Ivica Majcen)
 13. Prostor EKO d.o.o. Bjelovar (Dragica Carek)
 14. Studio Nexar (Zdenka Šarolić)
 15. Urbia d.o.o. Čakovec (Bojan Perhoč, Igor Perhoč)
 16. Karmen Ernoić
 17. Nives Gorski
 18. Tatjana Tomašević
 19. Emilija Vlahek
Bookmark the permalink.

Comments are closed.