Europski dani arheologije i istraživanja malog muzejskog dvorišta

U razdoblju između 18. i 20. lipnja obilježavaju se Europski dani arheologije povodom čega se donose trenutna saznanja o arheološkim istraživanjima na prostoru malog dvorišta Muzeja.

Radi se o istraživanjima koja se izvode kao jedan od segmenata pripremnih radova budućeg muzejskog postava podrumskih prostorija Muzeja u sklopu realizacije projekta reVITAlize, a nastavak su radova koje je Muzej započeo 2009. godine. Podsjećamo kako istraživanja na prostoru Muzeja pružaju jedinstven uvid u život na prostoru  Koprivničke utvrde budući da predstavljaju jedinu mogućnost za istraživanje povijesti grada kroz arheološki kontekst. Istraživanja su započela krajem ožujka u podrumskim prostorijama muzeja gdje su kroz tjedan dana istraženi ostaci najranijeg zasad zabilježenog naselja na prostoru grada, iz razdoblja razvijenog srednjeg vijeka (12. / 13. st.). Nakon završetka građevinskih radova u podrumu istraživanja su se krajem travnja preselila na prostor malog dvorišta.

Nakon uklanjanje slojeva zasipa i nivelacije hodnih površina 20. stoljeća, ali i intervencija vezanih uz odvodnju oborinskih voda, započelo je istraživanje slojeva novog vijeka (18. st.) koji su se pokazali iznimno zanimljivim i kompleksnim. Iako se pretpostavljalo kako će se navedena faza relativno brzo istražiti radovi su se odužili zbog iznimno značajnog nalaza dvaju prostora kovačkih radionica, ali nažalost i lošeg vremena koje je tijekom svibnja pratilo radove. Osim što se radi o prvim istraženim kovačkim pećima na prostoru Podravine radi se i o prvom istraženoj kovačkoj radionici uopće na prostoru Republike Hrvatske. Dvije su se radionice nalazile u sklopu dvaju odvojenih objekata, a u njima je istraženo nekoliko različitih tipova peći / radnih prostora koji će omogućiti shvaćanje funkcioniranja jedne kovačke radionice, njenu prostornu organizaciju, a pomoću samih nalaza prikupljenog radioničkog otpada i tehnologiju. Nakon faze radionice istraživani su prostori velikih kuća koje su prethodile radionici s nekoliko različitih hodnih površina, njihova urušenja, gorenja i popravljanja, koje su pružile podatke o intenzivnom životu Koprivnice na prijelazu 17. na 18. stoljeće. Zbog kompleksnosti istraživanja i dokumentacije opisanih kulturnih horizonata istraživanja su trenutno u fazi iskopavanja velikih i iznimno dubokih kuća 17. stoljeća koje su prepune polomljenih keramičkih lonaca, životinjskih kostiju i ostataka obuće. U njima se nalaze i manje drvene konstrukcije te obilje uzoraka drva i sjemena. Pomoću navedenih nalaza moći će se rekonstruirati prehrana stanovnika utvrde, ali i sam okoliš unutar i izvan utvrde.

Svakim novim danom istraživanja raste i broj zanimljivih nalaza, a među najzanimljivijima je svakako potrebno istaknuti i nalaz kamene skulpture ugrađen u temelj aneksa muzejske zgrade pronađen prošlog tjedna. On će se u narednim danima izvući iz mase zida te će se vidjeti o čemu se točno radi. Zasad je jasno da se radi o donjem dijelu kipa koji ima haljinu čiji su nabori vidljivi, no njegovu atribuciju tek treba otkriti. Nakon završetka iskopavanja faze novog vijeka istraživanjima će se obuhvatiti slojevi kasnog pa onda i razvijenog srednjeg vijeka koji se nalaze na dubljim dijelovima sonde. Budući da u arheologiji nikad ne znate na što ćete naići veselimo se novim nalazima koji nas očekuju u narednom razdoblju.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.