Finale MDM19 u Hlebinama uz majstore naive i „Jamu“

U subotu, 18. svibnja 2019. godine finalizirano je obilježavanje Međunarodnog dana muzeja bogatim programom u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. Svečanost pod vodstvom Dragane Pandže započela je nesvakidašnjim događajem – predstavljanjem slike Mije Kovačića „Jama“. Slika je ušla u fundus Muzeja grada Koprivnice kao donacija 1975. godine nakon samostalne izložbe Mije Kovačića u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. Činila je dio Stalnog postava sve do 1994. godine kada je pod nerazjašnjenim okolnostima ukradena iz galerijskog prostora (zajedno sa slikom Milana Generalića Proljeće). Unatoč intenzivnim potragama i policijskim istragama, gubi joj se svaki trag. Sve dok je krajem travnja 2019. godine nije otkrio ruski kolekcionar, veliki zaljubljenik u naivu i suradnik Muzeja grada Koprivnice na internetskoj stranici za oglašavanje. Njegovom inicijativom i brzom reakcijom Muzeja grada Koprivnice, Zaklade Mijo Kovačić i samog autora umjetnina je oduzeta iz privatnog vlasništva te potvrđena kao davno izgubljeni original. Nakon dugih 25 godina „Jama“ vratila kući – u Galeriju naivne umjetnosti. Od 18:30 sati u prostoru aneksa Galerije o okolnostima pronalaska tom je prilikom govorio ravnatelj Muzeja Robert Čimin, a nakon njega prisutnima se obratio Milan Pezelj, izaslanik ministrice kulture Republike Hrvatske, dok je o značaju djela govorila kustosica Helena Kušenić koja je uz muzejsku tehničarku Sanju Vrgoč i „razotkrila“ sliku javnosti. Svečanosti je prisustvovao i sam autor Mijo Kovačić.

Nakon toga u 19 sati uslijedilo je otvorenje izložbe „Skriveno blago naivnih majstora“ koja predstavlja izbor iz fundusa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti iz Zagreba. Izložba predstavlja 22 umjetnine 18 autor(ic)a: K. Hegedušića, I. Generalića, F. Mraza, M. Viriusa, I. Večenaja, M. Kovačića, F. Filipovića, D. Gažija, M. Mehkeka, S. Večenaja, J. Generalića, I. Lackovića Croate, M. Generalića, S. Stolnika, I. Rabuzina, D. Lončarić, N. Švegović – Budaj, M. Puškarić – Petras. Selekcija je bazirana (uglavnom) na najstarijim autorima Hlebinske škole, predstavljajući neka od njihovih ranijih ostvarenja, ili onima koji u fundusu koprivničkog muzeja još nemaju svoje mjesto – ali ga sigurno zaslužuju – što će ova izložba i dokazati. S obzirom da bogat i kvalitetan fundus Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti radi skučenosti trenutnog prostora Muzeja, velikim dijelom nije dostupan javnosti, ovaj projekt prilika je da se javnosti ukaže na važnost i vrijednost cijelog fundusa (ne samo trenutno izloženih remek-djela), dok se lokalnoj publici daje uvid u (dio) stvaralaštva autora koje dosad nije imala prilike upoznati. Istovremeno, veza između HMNU-a kao „krovne“ institucije za naivnu umjetnost i Muzeja grada Koprivnice, odnosno Galerije naivne umjetnosti, kao institucije na izvorištu fenomena Hlebinske škole, ojačava se i učvršćuje otvarajući puteve novim (većim) suradnjama i zajedničkim projektima. O ostvarenoj suradnji govorio je ravnatelj Muzeja Robert Čimin koji je tom prilikom zahvalio prisutnoj ravnateljici HMNU-a Miri Francetić Malčić te kustosici Svjetlani Sumpor na uspješnoj suradnji. O izložbi kustosica Helena Kušenić, dok je izložbu svečano otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić. Izložba je otvorena do 9. lipnja 2019. godine.

Izložbu i „Jamu“ moguće je razgledati u Galeriji naivne umjetnosti od utorka do petka 10 – 18 sati i subotom, nedjeljom 10 – 14 sati. Od 21. do 26. svibnja za Vas smo pripremili Tjedan besplatnog stručnog vodstva kojem se možete pridružiti radnim danom (utorak – petak) u 17 sati i vikendom u 11 sati. Na temelju izloženih remek-djela saznajte više o najvećim majstorima hrvatske naive, o genezi Hlebinske škole, ali i o značaju i važnosti povratka „Jame“. Dobro nam došli!

Fotografije ustupila: Helena Jošt (ePodravina.hr)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.