Fumigacija dijela stalnog postava u Muzeju

Potaknuti činjenicom da su na jednom ogledalu iz Zbirke umjetničkog uočeni tragovi pojave crvotočine, kustosi Muzeja su 23. rujna 2021. godine pregledali svu drvenu građu smještenu unutar stalnog postava. Nažalost, tijekom pregleda utvrđeno je kako je početni stadij rada crvotočine zahvatio još nekoliko ormara i komoda te je potrebno provesti interventnu fumigaciju drvenih predmeta kako bi se zaštitili muzejski predmeti. S obzirom na činjenicu da se radi o većim predmetima odlučeno je da se fumigacija radi in situ, tj. u prostoru stalnog postava. To je ujedno i razlog zašto je Muzej na tri tjedna, u razdoblju između 18. listopada do 6. studenoga 2021. godine privremeno zatvorio stalni postav.

Kako bi sam proces fumigacije bio izvediv bilo je potrebno iznijeti sve predmete nad kojima se neće provesti fumigacija, tj. predmete koji nisu zaraženi, te metalne predmete od plemenitih metala i legura na koje ne utječu crvotočine. Razlog toga je dobivanje više prostora za provedbu fumigacije, ali i činjenica da fumigacijske pare štetno djeluju na metale i legure na način da mijenjaju originalnu boju sirovine. Budući da se razmještajem unutra stalnog postava dobilo dosta prostora on je iskorišten kako bi se provela fumigacija zaraženih drvenih predmeta pristiglih u sklopu donacije obitelji Vučemilović te predmeta na kojima je uočena pojava crvotočina koji su se nalazili u sklopu postava Zavičajne zbirke u Đelekovcu, ali i pojedinačnih donacija koje su u Muzej pristizale tijekom posljednjih dviju godina. Također, odlučeno je kako će se na fumigaciju preventivno uputiti i sve drvene skulpture iz Zbirke naivne umjetnosti.

Fumigacija je započela u petak, 22. listopada i trajat će tjedan dana, do petka 29. listopada. Nakon završenog procesa ukloniti će se zaštitni najlon pod kojim se provodi fumigacija te će se narednih nekoliko dana provoditi provjetravanje prostora. Nakon toga započet će pakiranje i spremanje predmeta u muzejska spremišta te ponovno slaganje dijela stalnog postava koji će nanovo biti moguće razgledati 8. studenoga 2021. godine.

Hvala Vam na strpljenju, Vaš Muzej!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.