Generalićeva izložba iz bečke Zbirke Infeld

U sklopu obilježavanja 100. godišnjice rođenja Ivana Generalića, u subotu, 15. studenoga u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama u 12 sati otvoriti će se izložba radova hlebinskoga majstora iz poznate Zbirke Infeld iz Beča. Biti će to prilika da se upoznaju do sada rijetko ili nikada viđeni Generalićevi radovi i da se kroz relativno maleni izbor radova predoči sva poetička širina njegova stvaralaštva. Naime, izložba od 31 rada obuhvaća razdoblje od najranijih (1930.) pa do gotovo posljednjih radova (1992.) te je tako ona i mala retrospektiva hlebinskoga doajena.
Zbirka Infeld sadrži nekoliko tisuća slika, skulptura i grafika, od bečkih i austrijskih autora pa do velike kolekcije američkog pop-arta. Unutar toga je i jedna od najvećih zbirki hrvatske naive, s posebnom cjelinom autora Hlebinske škole. Peter Infeld (1942-2009) i njegova majka Margaretha (1904-1994), inače, jedni od najvećih proizvođača žica za muzičke instrumente u Europi, kolekcionarstvom su se počeli baviti šezdesetih godina prošloga stoljeća. Vrlo rano su počeli dolaziti i u Podravinu i uspostavljati prijateljske odnose sa slikarima: no, s Generalićem su izravni kontakti učinjeni tek krajem osamdesetih što, na sreću, nije limitiralo i kvalitetu i broj njegovih radova u zbirci.
Izložbu u hlebinskoj Galeriji pripremili su voditeljica Zbirke dr. Yordanka Weiss i Marijan Špoljar, a izložbu će otvoriti župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Izložba ostaje otvorena do 14. prosinca ove godine.
Nakon ove izložbe, idući četvrtak i petak, u Galeriji će se održati i dvodnevni simpozij o djelu i životu Ivana Generalića, čime će se na aktivni način obilježiti stogodišnjica jednoga od najvećih svjetskih naivnih slikara.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.