Hrvatski povjesničar dr. Rudolf Horvat: život i djelo

U svom polustoljetnom radu hrvatski povjesničar dr. Rudolf Horvat stvorio je ogroman pisani i govorni opus o kojem najbolje na slikovit način govore sljedeće brojke: objavio je 56 knjiga iz hrvatske povijesti, što je u prosjeku nešto više od jedne knjige godišnje, u brojnim i raznim novinama i stručnim časopisima objavio je više od 1200 povijesnih članaka, što je iznosilo dva naslova mjesečno te je diljem Hrvatske održao više od 2000 predavanja, gotovo jedno predavanje tjedno. U svom rodnom gradu održao je desetak predavanja i to najčešće prilikom obilježavanja važnih obljetnica iz koprivničke i hrvatske povijesti. Ovih dana, točnije 25. svibnja, navršava se točno 75. godišnjica njegove smrti kako je preminuo u Zagrebu 1947. godine. Pokopan je u obiteljskoj grobnici na zagrebačkom groblju Mirogoj, tom središnjem gradskom groblju od 1850. godine jedinstvenoga grada Zagreba, groblju utemeljenog 1873. godine, odnosno od svečanog otvorenja 1876. godine, a koje je uz to što je oblikovano predivnom parkovnom arhitekturom i svojevrsna umjetnička galerija na otvorenom zbog velikog broja sahranjenih znamenitih i zaslužnih osoba iz hrvatske znanosti, kulture i povijesti.

Obilježavajući tu godišnjicu Muzej grada Koprivnice priprema tematsku, povijesnu, memorijalnu izložbu gornjeg naslova s namjerom podsjećanja na njegov život i djelo. U tome uz naš muzej u izložbenom i kataloškom projektu sudjeluju i kustosi Gradskog muzeja Varaždin, muzejska savjetnica Spomenka Težak, naslovom „Dr. Rudolf Horvat i Slobodni i kraljevski grad Varaždin“, jer podsjetimo Horvat je kao povjesničar hrvatskih gradova napisao i „Povijest grada Varaždina“ (1909.) no knjiga je tiskana tek 1993. godine. O odnosu Horvata i Međimurja piše kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Ana Šestak, jer podsjetimo također, Horvat je temeljem brojnih članaka iz međimurske povijesti i igrom sudbine objavio knjigu „Povijest Međimurja“ tek 1944. godine. I zaključno, o odnosu Horvata i glavnog grada Zagreba na projektu sudjeluje i piše kustosica Muzeja grada Zagreba Vesna Vukelić – Horvatić donoseći zaokruženu povijesnu priču o Horvatovu povijesnu i političkom radu u Zagrebu u gradu u kojem je proveo najveći dio života i rada te njegovoj knjizi „Prošlost grada Zagreba“ (1942.). Izložba će prvotno biti svečano otvorena u Galeriji Koprivnica 24. lipnja, a potom će putovati tijekom i do kraja godine kroz muzejske ustanove Varaždina, Čakovca i Zagreba.

Rudolf Horvat rođen je 14. ožujka 1873. godine u Koprivnici kao prvo dijete krojačkog obrtnika Andrije i Marije Horvat rođene Hedl. Obiteljska kuća Horvatovih nalazila se u istočnom dijelu grada u kvartu Lenišće na kućnom broju 538. Pučku školu Horvat polazio je u rodnom gradu, a potom je gimnazijsko i fakultetsko obrazovanje nastavio u Zagrebu i Varaždinu.

Kako je zapisala dr. Mira Kolar Dimitrijević, autorica njegova najcjelovitijeg životopisa i rada nikako ne bi trebalo zaboraviti dr. Rudolfa Horvata kao sina Koprivnice i Podravine te hrvatskog naroda ni u budućnosti, a upravo koju ulogu ima i ovdje navedeni obljetnički muzejsko-memorijalni izložbeni projekt.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.