IN MEMORIAM Dr. Milivoj Kovačić

Dr. Milivoj Kovačić – liječnik, specijalist opće medicine i publicist

Milivoj Kovačić rođen je u Varaždinskim Toplicama, no dolaskom u Koprivnicu od svoje treće godine života sve se više smatra Koprivničancem. Nakon, s manjim prekidima, završenog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, započinje studij medicine u Zagrebu. Međutim, studij nastavlja u Beogradu nakon dvogodišnjeg služenja vojnog roka. Po završetku studija, rad u struci započinje u Varaždinu i Jalžabetu. Potom kao specijalist opće medicine radi u Koprivnici. Izvan svakodnevne radne atmosfere, bio je aktivan član Crvenog križa u Koprivnici i Varaždinu, a od najranije mladosti i član planinarskog društva „Bilo“ u Koprivnici, pa i tu aktivnost nastavlja tijekom života. Zapažen je kao plodan planinarski publicist, što je vidljivo iz njegovih članaka i radova u časopisima i zbornicima.

Budući da je obrađivao i proučavao povijesne osobe iz podravskog kraja, dobio je priliku promovirati svoja otkrića o njima u radu emisije „Dogodilo se na današnji dan“ na prvom programu Radio Zagreba. Bio je dugogodišnji suradnik „Podravskog zbornika“, koji izdaje Muzej grada Koprivnice, gdje je, osim uredničkog angažmana, svoj doprinos dao i radovima iz područja športa, medicine, povijesti planinarskog društva i tematici o znamenitim ličnostima crkvenog života Podravine. O povijesti zdravstva i medicine pisao je u koprivničkim novinama „Glas Podravine“ i u glasilu „Naše Zdravstvo“. Objavljene su mu knjige, od kojih su poznatije „Časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi u Podravini“, „Mihovil Kolarić“, „Stjepan Pavunić“ i „Dr. Alojzije Stepinac u Koprivnici i podravskim župama“, a koautorski je izdao knjige „Akademik Teodor Varićak“, „Dr. Niko Selak“ i „Benedikt iz Koprivnice“.
Muzeju grada Koprivnice donacijom je obogatio arhivsko gradivo starim koprivničkim novinama (arhivska građa vezana uz Koprivnicu) te nekoliko predmeta za etnografsku zbirku.
Obujam njegova interesa znanja bio je pozamašan pa je tako tijekom života bio član, suradnik i predsjednik brojnih društava iz područja društveno-humanističkih i medicinskih znanosti, što je ovjekovječeno priznanjima i nagradama koje je primio za svoj rad.
Živio je povučenim i samozatajnim životom, skroman u širini svoga znanja i učenja. Premino je 5. prosinca 2015. godine, a pokopan je uz prisustvo najuže obitelji, kako je i sam htio.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.