Ivan Lacković Croata vraća se u Batinske i dolazi u Hlebine!

Ovog petka rezervirajte svoj dan za Ivana Lackovića Croatu. Nakon izložbe održane početkom godine u Muzeju Grada Đurđevca, 90. rođendan majstora crteža obilježit će se u njegovim rodnim Batinskama te u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. Stručni skup Ivan Lacković Croata – Vizija budućnosti u tragovima prošlosti održat će se u Galeriji Ivan Lacković Croata, Batinske, s početkom u 13 sati. Stručni skup okuplja autora lokalnog prostora Podravine – presudnog za oblikovanje ličnosti i sazrijevanje umjetnosti Ivana Lackovića Croate. Kako ga doživljavaju i shvaćaju današnji stanovnici tih, za njega, magično inspirativnih predjela i koje mogućnosti novih interpretacija vide u sagledavanju njegova opsežnog interdisciplinarnog stvaralaštva koje uz likovnu umjetnost uključuje i scenografiju, primijenjenu umjetnost, književnost, ali i refleksije na svakodnevni život i edukativne potencijale (globalne) recepcije slikarskog karaktera i opusa. Sudjeluju: Marijan Špoljar, Božica Jelušić, Edita Janković Hapavel, Iva Kožnjak, Mihaela Cik, Vesna Peršić Kovač, Nikola Cik, Maša Zamljačanec, Helena Kušenić. Skup je organiziran uz podršku Općine Kalinovac, TZ područja Dravski Peski te OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac, a isti akteri aktivno su uključeni i u realizaciju samostalne izložbe koja slijedi iste večeri u Hlebinama. Nakon dugotrajnih radova Galerija naivne umjetnosti ponovno otvara svoja vrata pružajući vam mogućnost za šetnju Od šume do oblaka, odnosno šetnju putevima djetinjstva i sazrijevanja Ivana Lackovića, ovog petka (10. 6.) od 19 sati.

IVAN LACKOVIĆ CROATA (1. 1.1932., Batinske – 29. 8. 2004., Zagreb) prepoznat je kao jedan od najvećih crtača naivne umjetnosti. Najraniji crteži potječu iz 1952. godine, a slike iz 1956. godine. Početke stvaralaštva karakterizira realistična i deskriptivna metoda no uskoro nalazi niz prototipskih rješenja i usredotočuje se na nekoliko motiva pejzažne tematike koje varira tijekom stvaralaštva. Od 1960-ih u motiviku uvodi mnoštvo alegorija i simbola što će u 1970-ima stvoriti djelomičnu hermetičnost u izrazu. Izložba donosi presjek stvaralaštva iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga te privatnih, obiteljskih i korporativnih kolekcija kroz crteže, slike na staklu, grafike, bibliofilska izdanja u suradnji sa Zbirkom Biškupić, oslikane plakate i vaze. Dio Ostaje otvorena do 10. srpnja 2022. godine.

U rujnu ove godine izložba će se preseliti u Muzej Croata insulanus Grada Preloga. Iako prvenstveno poznat kao slikar naive i Hlebinske škole, Ivan Lacković puno je više od toga. On je Čovjek koji doživljava, čuje i vidi drugog čovjeka, poštuje njegov trud i muku, podržava ga i cijeni stavljajući ga u središte svog interesa. Takvim stavom pokazuje staloženost, mudrost i svjesnost sebe kao prolazne individue – čija je najveća veličina upravo u poniznosti. Poniznosti koja shvaća vlastitu vrijednost, ali je istovremeno svjesna njene (be)značajnosti u razmjerima Svemira. Vrijednosti projekta svjedoči potpora i angažman lokalne zajednice, ali i financijska podrška Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Fotografije:
Fotografija autora pri radu iz obiteljske arhive Ivane Lacković
Zima, 1987., ulje/staklo, 600×600 mm, vl. Ivana Lacković (foto: Ivan Brkić)
Ljeto / Žetva, 1986., ulje/staklo, 300×700 mm, vl. Ivana Lacković (foto: Ivan Brkić)
Dijete nam se rodilo, 2/2 20. st., bakropis/papir, 480×660 mm, MGK-HLB-592 (foto: Ivan Brkić)
Na polnoćku skrivečki, 1996., ulje/staklo, 340×290 mm (MCI-38) (foto: Ivan Brkić)
Planetarium, 1974., litografija/papir, 525×377 mm, 12 kom., vl. Zbirka Biškupić (foto: Ivan Brkić)
Vaza s motivom Potočnice, 1996., modeliranje, pečenje, oslikavanje, apliciranje/porculan, v. 220 mm; pr. otvora 65 mm; pr. dna 100 mm (MCI-601) (foto: Ivan Brkić)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.