Izložba „Let u prošlost“ u AMZ-u

Muzej grada Koprivnice posudbom jednog majoličkog vrča sudjeluje u inovativnoj arheološkoj izložbi „Let u prošlost: ptice u arheološkoj baštini“ koja se otvara 28. studenog 2013. godine u 20,00 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Autorica izložbe je Maja Bunčić (kustosica AMZ-a), a izložba je ostvarena u suradnji sa Zavodom za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ne samo sposobnost letenja već i oblik i veličina, ljepota, boje, pjev, ponašanje te mnoge druge značajke koje ptice posjeduju, inspirirale su ljude da im pridaju razna značenja, da im posluže kao uzor za umjetnička djela, da ih smatraju uzvišenim bićima. Cilj je izložbe predstaviti posjetiteljima predmete različitih upotrebnih karakteristika koje međusobno povezuju prikazi ptica. Dio je predmeta samo dekoriran likom, dok su neki u potpunosti izrađeni u obliku ptice. Izložbom pratimo ptice i predmete razvrstane u šest skupina, prema sistematskoj pripadnosti koje prikazuju: u redove i porodice. Uz raznolikost izloženih predmeta s ptičjim prikazima istovremeno se nastoji potvrditi te objasniti koliko su i zašto ptice oduvijek uključene u ljudsko poimanje svijeta. Izložena građa obuhvaća razdoblje od pretpovijesti (bakreno doba) sve do ranog novog vijeka.

Većina izloženih predmeta čuva se u zbirkama Arheološkoga muzeja u Zagrebu (oko 90 predmeta), a među 10-ak predmeta iz drugih muzeja svoje je mjesto zauzeo i majolički vrč iz fundusa Muzeja grada Koprivnice (MGKc-9481). Predmet je pronađen prigodom zaštitnih arheoloških iskopavanja Muzeja grada Koprivnice u dvorištu koprivničkog franjevačkog samostana 2009. godine, a riječ je o trbušastom majoličkom vrču trolisnog izljeva i proširene noge na stopi s jednom trakastom drškom koja završava dvjema viticama i manjom aplikacijom. Ukras je izveden višebojnim slikanjem na bijeloj smalto podlozi, a središnji motiv čini mala ptica (šojka) koju okružuje nekoliko vegetabilnih motiva. Na dnu vrča nalazi se signatura u obliku AN ili AVN, koja se povezuje s radionicom u središnjoj Italiji krajem 17. stoljeća.

Namjera izložbe također je popularizacija i edukacija o pticama kao i povezivanje prirode i društva, a što je ostvareno informacijama o biološkim karakteristikama pojedinih vrsta te o onome što njihova pojava najčešće simbolizira. Izložba se može razgledati do 2. ožujka 2014. godine, a nakon čega će se posuđeni predmet vratiti u koprivnički muzej. Podsjetimo, isti je vrč koprivničkoj publici bio predočen 2012. godine na izložbi „Arheologija na prostoru koprivničke tvrđave“.

 

25.11.2013.

Robert Čimin, kustos arheolog

Bookmark the permalink.

Comments are closed.