Izložba „Ljubićeva pećina“

Izložba „Ljubićeva pećina“ plod je višegodišnje suradnje Hrvatskoga restauratorskog zavoda (HRZ) i Muzeja prapovijesne antropologije (MPA) u Monaku na arheološkim istraživanjima tog prapovijesnog lokaliteta smještenom nedaleko od sela Marčana u Istri.
Otvorenje je uz Dan grada Koprivnice 6. 11. 2015. godine u 18,00 sati u Muzeju grada Koprivnice.

Tijekom četiri kampanje sustavnih istraživanja u razdoblju od 2008. do 2011. godine, otkriveni su značajni nalazi vezani uz prapovijest Istre i šire jadranske regije. Uz nalaze koji potječu iz razdoblja epigravetijena (sitno kremeno oruđe), neolitika (keramika impresso, danilske i hvarske kulture, kremene alatke), eneolitika (keramika nakovanske kulture i kremeni materijal) i brončanoga doba (veće skladišne posude, apatitni privjesak za ogrlicu), izložba uključuje edukativne panoe i film o nalazima te geografskom položaju pećine, geološkim slojevima i provedenim arheološkim, speleološkim i  zooarheološkim istraživanjima.

Suradnja dviju institucija započela je 2005. godine, na inicijativu predstavništva Kneževine Monako pri UNESCO-u koje je izrazilo spremnost da pruži financijsku potporu arheološkim istraživanjima nekoga lokaliteta u Hrvatskoj, sa ciljem ostvarenja znanstvene suradnje na istraživanju mediteranske arheološke baštine. Za predstavnike u tom projektu odabrani su MPA u Monaku i HRZ iz Hrvatske. Godine 2007. odabrana je Ljubićeva pećina kao lokalitet na kojem će dvije institucije surađivati, a iduće je godine sklopljen Sporazum o suradnji u ostvarenju projekta Ljubićeva pećina, Marčana  između MPA i HRZ-a kojim su uključene četiri kampanje istraživanja (2008. – 2011.) te obrada nalaza i izlaganje rezultata istraživanja u Hrvatskoj i Kneževini Monako. Sredstva za gotovo cijeli projekt arheoloških istraživanja, obrade i restauriranja nalaza osigurala je Kneževina Monako preko MPA u Monaku, a u ostalom dijelu sudjelovali su HRZ, Ministarstvo kulture RH i Općina Marčana.

Izložba je do sada predstavljena u Kneževini Monako – Musée d’anthropologie préhistorique (28. 11. 2013. – 28. 2. 2014.) i Puli – Arheološki muzej Istre, Galerija C8 (26. 11. 2014. – 6. 1. 2015.), a povodom Dana grada Koprivnice otvara se i u Muzeju grada Koprivnice (6. 11. – 5. 12. 2015.). Poveznica je Robert Čimin, viši kustos koprivničkog muzeja, koji je kao djelatnik HRZ-a sudjelovao u prvoj kampanji istraživanja. Istovremeno, cilj ove gostujuće izložbe jest kulturnoj javnosti Podravine predočiti potencijale međunarodne i međuinstitucionalne suradnje putem arheoloških istraživanja.

 

ljubiceva-naslovnica-2

Bookmark the permalink.

Comments are closed.