Izložba „Reci mi to vezom“ otvara se u Peterancu

Projekt „Muzej u zajednici“ nastavlja se realizacijom izložbe u suradnji s Udrugom žena Peteranec pod nazivom „Reci mi to vezom“ čije će otvorenje biti održano 29. listopada 2021. godine u 18:00 sati u Galeriji skulptura Ivan Sabolić u Peterancu. Nastavak je to uspješne suradnje koja traje već dvadesetak godina, a rezultirala je nizom tematskih etnografskih izložbi kojima su prikazani isječci iz svakodnevnog života stanovnika Peteranca tijekom prve polovice dvadesetog stoljeća.

Koliko jedan tekstilni predmet ukrašen vezenim motivima može biti odraz ozbiljnijih društvenih promjena u seoskim zajednicama, najzornije nam pokazuje početak upotrebe zidnih vezenih krpa s porukama tekstualnog ili vizualnog tipa, kao i ostalih vezenih predmeta koji ih prate. Njihova pojava u Peterancu veže se uz razdoblje koje je uslijedilo nakon završetka Prvog svjetskog rata, i jedan su od elemenata procesa prevladavanja ratnih posljedica koje su vidljive u velikoj neimaštini i teškim životnim uvjetima, ali nije zanemariv niti sve veći angažman žena „šlingerica“ koje svojim radom doprinose poboljšanju ekonomskih uvjeta života obitelji. Pod utjecajem tih novih strujanja, ali i modnih trendova iz grada, žene zahtijevaju promjene u uređenju kuće u kojoj kuhinja postaje središnje mjesto svakodnevnih poslova i druženja. Uvode se novine u izradi pokućstva, a prati ih i izrada tekstilnih ukrasa. Na zid se postavljaju vezene zidne krpe te različite torbice koje od prašine čuvaju češljeve, četkice za zube i druge predmete namijenjene osobnoj higijeni. Kuhinjski ormar obavezno sadrži ostakljeni dio u kojem se čuva stakleno i porculansko posuđe i ukrašen je vezenim ukrasnim trakama – „štrafima“. Kuhinjski stol doživljava promjene u obliku i načinu izrade: izrađuje se manjih dimenzija od do tada uobičajenih, često s ladicom namijenjenom čuvanju kuhinjskog pribora i pomagala za pripremu kolača ili drugih vrsta jela. On postaje središnje mjesto okupljanja obitelji tijekom dnevnih obroka i u tu svrhu dobiva novo ruho u obliku bijelog stolnjaka, koji je za svakodnevnu upotrebu bez ukrasa, a za nedjeljna popodneva i blagdane s jednostavnim vezenim motivima, često načinom izrade usklađenim s ostalim kuhinjskim tekstilom. Svi navedeni predmeti, osim lakšeg održavanja higijene imali su i ulogu uljepšavanja prostora, a njima se slala i poruka posjetiteljima o tome koliko je domaćica marljiva i vješta u obavljanju svojih svakodnevnih poslova i zadataka.

Ipak, najzanimljivije su zidne krpe s porukom čiji motivi se mogu raščlaniti na nekoliko razina: prizore, pojedinačne motive i pisane poruke. Najčešći su prizori vezani uz kuhanje i kuhinju, a prikazuju pojednostavljeni trenutak iz svakodnevnog života u kojem je supruga vrijedna i uredna te kuhajući ugađa mužu. Na tim se zidnjacima mogu vidjeti dijelovi interijera iz kuhinja, posuđe i pomagala za pripremu jela i slastica, ponekad čak i način pripreme jela. Čitava slika često je uokvirena stiliziranim cvjetnim i biljnim motivima, grančicama i viticama koje naglašavaju želju da čitav prizor bude shvaćen kao dio idiličnog obiteljskog života. Na zidnjacima iz različitih razdoblja možemo pratiti i promjene frizura i odjeće likova, a na nekima od njih prepoznajemo prizore iz popularnih filmova. Tekstovi uglavnom prate prvotnu namjenu: da ženu odgajaju i usmjeravaju u to da bude uzorna domaćica. Oni su upućeni svim ukućanima na znanje, a domaćici na postupanje.

Osim što svjedoče o napretku u uređenju doma, održavanju higijene i kvaliteti pripreme hrane, izloženi predmeti ukazuju i na činjenicu da je razdoblje u kojem se pojavljuju za žene iz Peteranca važno zbog dostupnijeg obrazovanja i mogućnosti za (djelomičnom) ekonomskom neovisnošću. Raspolaganje vlastitim novcem ženama omogućuje i veći utjecaj na promjene u izgradnji i uređenju doma, ali i na odnose unutar obitelji. U vremenu velikih i brzih promjena kakvo je ovo u kojem danas živimo, osvrnuti se na razdoblje u kojem je svakodnevni život bio potpuno drugačiji, a predmeti koje često smatramo bezvrijednima jer su davno izašli iz mode imali važnu ulogu u kreiranju životnog prostora, važno je ukazati na njihovo značenje i simboliku. A da bismo to mogli, važno ih je sačuvati!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.