Izložba “Vlastelinstvo Gorbonok”

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe „Vlastelinstvo Gorbonok“ u Muzej grada Koprivnice, Trg dr. Leandera Brozovića 1, petak, 20. listopada 2017. godine u 18,00 sati.

Izložba je plod petogodišnjih arheoloških istraživanja na području općina Kloštar Podravski i Podravske Sesvete, a u suštini predstavlja život i razvitak tog srednjovjekovnog vlastelinstva. Prikazuju se osnovni rezultati iskopavanja na utvrdi Gorbonok i trima selištima (Zgruti, Ruškova greda, Crlenika), kao i prikupljena saznanja o prehrambenim navikama onodobnog stanovništva, položajima i razvoju podravskih naselja te njihovoj svakodnevici od 11. stoljeća pa sve do pojave osmanlijske opasnosti krajem 15. stoljeća.

Autor izložbe je Robert Čimin, vizualnu komunikaciju potpisuje Mihovil Vargović, a likovna rješenja muzeološkog postava Andrija Večenaj. Tako se po prvi puta u Koprivnici jedna arheološka izložba postavlja na netradicionalan način u kojem je 87 arheoloških predmeta povezano sa suvremenim dizajnom gdje se naglasak stavlja na audiovizualni doživljaj posjetitelja. Predočavanjem najznačajnijih životnih elemenata tog vremena nastoji se stvoriti specifičan međuodnos „predmet – posjetitelj“ koji preuzima zadaću stvaranja unutarnje pobude uz njegovu tipološko-kronološki i interpretacijsko-uporabni element. Ponekad će to biti na razini čisto estetske prirode, ali u većini slučajeva potaknut će posjetitelja na razmišljanje o uporabljivosti određenog predmeta i načinu života srednjovjekovnog stanovništva podravskog kraja. Usto, u posljednjem dijelu izložbe predstavlja se jedan tipičan radni dan na arheološkom iskopavanju kojim se dodatno naglašava edukativni karakter izložbe i približavanje arheološke grane što široj publici.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture RH, Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, a ostaje otvorena sve do 20. siječnja 2018. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.