Izložbe u Krapini i Puli

Ovih dana Muzej grada Koprivnice organizacijski je sudjelovao na izložbama u Krapini i Puli i to u suradnji s velikim nacionalnim muzejima, a sve sa ciljem predstavljanja podravske kulturne baštine izvan Podravine.

Tako je 4.9.2017. u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini otvorena izložba pod nazivom „Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine“ kao rezultat međumuzejske i stručne suradnje Muzeja krapinskih neandertalaca s Muzejom grada Koprivnice, Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Prirodoslovnim muzejom Slovenije te privatnim kolekcionarima. Manji dio te građe dolazi iz koprivničkog muzeja, a veći je potekao iz privatnih zbirki Josipa Cugovčana iz Podravskih Sesveta te Ivana Zvijerca iz Torčeca. Na njoj je izloženo mnoštvo fosila pleistocenskih sisavaca poput vunastog i stepskog mamuta, vunastog nosoroga, stepskog bizona, pragoveda i divljeg konja. Bili su tu i prikazi važnijih fosilnih nalazišta u Zagorju poput Hušnjakova, najbogatijeg svjetskog nalazišta neandertalskog čovjeka, zatim Radoboja – bogatog nalazišta fosilne flore i faune te nalazišta poludragog ahata u blizini Lepoglave, i drugih. Predstavljene su i vrste stijena od kojih je izgrađeno Hrvatsko zagorje. Svečano otvorenje upotpunili su članovi Hrvatskog folklornog društva „Sesvečice“ iz Podravskih Sesveta. Autor izložbe je kustos geolog Jurica Sabol, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca, a sama izložba će biti otvorena do 4.12.2017. godine, a nakon čega će gostovati u Muzeju grada Koprivnice od 9.3.2018. godine.

Nakon Koprivnice i Zadra, dana 8.9.2017. godine iz Muzeja grada Koprivnice u Arheološki muzej Istre u Puli stigla je izložba „Arheologija Torčeca – Izbor iz Arheološke zbirke obitelji Zvijerac“, postavljena u Galeriji C8, a gdje ju je moguće svakodnevno razgledati sve do 15.10.2017. godine. Autor izložbe Robert Čimin, nakon iznimnog uspjeha u Koprivnici, odlučio je izložbu pretvoriti u projekt „Zvijerac na Jadranu“ sa ciljem predstavljanja obiteljske zbirke i 35-ogodišnjeg rada Ivana Zvijerca, arheologa amatera iz Torčeca, na našoj obali. Riječ je čovjeku koji je svo to vrijeme mukotrpno i volonterski provodio vrijeme na terenu, sakupljajući i prepoznavajući nove arheološke lokalitete i pored toga usko surađujući s brojnim arheolozima. Treba napomenuti kako je ova obiteljska zbirka jedna od rijetkih registriranih arheoloških zbirki pri Ministarstvu kulture, a da on sam često ističe kako se ne osjeća vlasnikom zbirke. Velik dio zbirke čine metalni primjerci oružja, oruđa, konjaničke opreme, raznog pribora i uporabnih predmeta, nakita, novčića i drugog iz svih povijesnih razdoblja, od brončanog i željeznog doba, preko antike, pa sve do kasnog srednjeg vijeka. Naravno, zbirka Zvijerac nije dovršena, već konstantno raste i na njoj predstoji još mnogo posla, no već je i ovaj manji presjek izložen u C8 izuzetno zanimljiv. Naime, za potrebe ovog gostovanja, ona je prilagođena izlagačkom prostoru i ponešto reducirana u odnosu na koprivničku, ali je i dalje zadržana osnovna premisao izložbe kojom je povezan volonterizam običnog čovjeka i znanstveni rad Instituta za arheologiju Zagreb u obliku 15-ogodišnjih sustavnih arheoloških istraživanja u okolici Torčeca. Na izložbi su prisustvovali Darko Komšo (ravnatelj pulskog Arheološkog muzeja) i Robert Čimin (autor izložbe i ravnatelj koprivničkog muzeja), a izložbu je otvorio tvorac zbirke Ivan Zvijerac.

Ovim izložbama koprivnički je muzej pokazao kako ima što pokazati hrvatskoj javnosti i kako je lokalnim muzejima itekako omogućena suradnja s ustanovama poput Muzeja krapinskih neandertalaca ili Arheološkog muzeja Istre. Naš muzej će nadalje predstavljati kulturnu baštinu svog kraja na slične načine i time izravno doprinositi širenju znanja o njegovom kulturnom identitetu u cjelini.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.