Izložbeni program Galerije Koprivnica u 2021.

Po završetku Noći muzeja vrijeme je okrenuti se izložbenom programu za ovu godinu, odnosno najaviti izložbe koje će Koprivničanci u naredno vrijeme imati prilike vidjeti u Galeriji Koprivnica, a pod pretpostavkom da će biti moguće neometano konzumiranje kulturnih programa i izbjegnuta ograničenja uz pandemiju.

Do kraja veljače ostaje postavljena deseta samostalna izložba jednog od najperspektivnijeg koprivničkog slikara Darka Markića pod nazivom „Landscapes“. Izložba prikazuje razvojni proces u kojem se autor vraća apstraktnom slikarstvu pokušavajući doći do početne točke, elementarnih poteza kroz meditativno posvećivanje jednom motivu: drvetu, krošnji, listu. Potom će se postaviti probuđena tajna murterskog mora „Brodolom Mijoka“ koja će na iznimno jasan i vizualno zanimljiv način, prikazati rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, provedenih od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda, a kojim je pružen uvid u materijalnu kulturu 16. i 17. stoljeća, proizvodnju i trgovinu velikih obrtničkih centara, pomorsku trgovinu i tadašnje prilike na Jadranu.

U travnju će se predstaviti Drago Turina (1943. – 2020.), jedan je od naših najvećih scenografa, autor koji je tijekom karijere ostvario više od 250 scenografskih rješenja. Kao dio pripreme za scenografije, ali i kao vrsta „odmora“, „zabave“ godinama su nastajale i serije „igračaka“ – drvenih minijature ljudi, životinja, strojeva, mobila koji potiču na sudjelovanje, na što će se ovom prilikom posebno osvrnuti. Uz Međunarodni dan muzeja sredinom svibnja dolazi izložba „Fotografija 19. stoljeća – Obiteljski albumi i fotografije Gabrijele Mikšić“ koja predstavlja najstariju fotografiju iz fundusa muzeja u kontekstu povijesti hrvatske fotografije iz Fonda Brozović 1945. – 1962. Za kraj lipnja predviđena je „Bluza – povijest mode u Podravini“ koja će prikazati evoluciju mode od 1870. godine do danas kroz vremensku crtu predstavljenu odjevnim predmetima (bluzama) autentičnim za prostore sjeverozapadne Hrvatske pružajući tako uvid u to kako se moda s vremenom mijenjala. Kraj ljeta obilježit će samostalna izložba Ivana Andrašića uz 50 godina stvaralaštva, a prilikom čega će autor predstaviti novi ciklus radova u tehnici akvarela i ulja na staklu.

Jesensku izložbenu shemu započet će Drava Art Biennale, projekt problematiziranja vode kao javnog društvenog dobra, a uz Dan Grada Koprivnice realizirat će se kompleksna muzejska izložba „Tu na srcu mom“. Izložba na primjerima predmeta iz muzejskog fundusa istražuje i predstavlja zemlju kao materijal s različitim razdvojbama značenja, ovisno o temi istraživanja materijalne i nematerijalne kulture pojedine znanstvene discipline te predmetima i cjelinama pojedinih muzejskih zbirki. Kraj godine rezerviran je uz 30. godišnjicu smrti Miroslava Krleže (1893. – 1981.), posebnom izložbom će se kritički interpretirati odnos koji je Krleža od 1919. do 1973./74.(?) godine imao prema Koprivnici, književnicima i književnosti, umjetnicima i umjetnosti, gospodarstvenicima i arealima Podravine i Prigorja.

Navedenih desetak izložbi ove godine različita su sadržaja i opsega, svaka pojedina okrenuta određenoj tematici bit će namijenjena raznolikoj publici, tražeći svoje korisnike u vrijeme kada će kulturni sadržaji biti izlaz iz (ne)normalne situacije u kojoj se nalazimo posljednjih godinu dana.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.