Otvorena je izložba Jeruzalem – glavni grad Izraela

U četvrtak, 27. travnja 2017. godine u 19,00 sati u Muzeju grada Koprivnice otvorena je izložba „Jeruzalem – glavni grad Izraela“ ostvarena u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Veleposlanstva Države Izrael.

Kroz 40-ak fotografija većeg formata na izložbi su prikazani brojni motivi grada velike povijesti i tradicije, a koji je zajednica suprotnosti s jedinstvenim karakterom. Izložbu su postavili Robert Čimin (ravnatelj) i Marin Horvat (pripravnik-povjesničar) iz Muzeja grada Koprivnice. Na otvorenju se je ukratko ispred Veleposlanstva Države Izrael obratila konzulica Irit Shneor govoreći o Jeruzalemu kao svetom gradu koje godišnje pohodi oko 3,5 milijuna turista, potom se obratio zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Koprivnice Mišel Jakšić i na kraju je izložbu otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Prilikom otvorenja u nekoliko je navrata istaknuto kako su ovakve suradnje od velikog značaja za Koprivnicu kojima se stvaraju snažniji kontakti na međuinstitucionalnoj i međunarodnoj razini, a cilj izložbe bio je još jednom ukazati na potrebu uređenja prostora Sinagoge u glazbeno-galerijski centar i Spomen područja Danica upravo u tjednu obilježavanja Dana sjećanja na holokaust. Izložba ostaje otvorena do 14. svibnja 2017. godine.

Jeruzalem, glavni grad Izraela, smješten na visoravni u Judejskim brdima između Sredozemnoga i Mrtvog mora, jedan je od najstarijih gradova na svijetu. Tri velike monoteističke religije – judaizam, kršćanstvo i islam – smatraju Jeruzalem svetim gradom. Tijekom svoje duge povijesti Jeruzalem je bio razrušen barem dvaput, opsjednut 23 puta, napadnut 52 puta i osvojen 44 puta. Najstariji dio grada je naseljen u 4. tisućljeću pr. n. e. Zidine oko Jeruzalema sagrađene su za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog 1538. Danas te zidine omeđuju Stari grad, koji je tradicionalno podijeljen na četiri dijela koji su od ranoga 19. stoljeća poznati kao Armenska, Kršćanska, Židovska i Muslimanska četvrt. Unatoč tome što je površina Staroga grada samo 0,9 km², u njemu se nalaze mnoga mjesta od vjerske važnosti, među njima Brdo Hrama sa Zapadnim zidom, Crkva svetoga groba, Kupola na stijeni i džamija Al Aksa. Moderni Jeruzalem izrastao je oko Jeruzalema unutar zidina. Jeruzalem je mozaik kultura i nacionalnosti, ljudi i četvrti, starog i novog. On je zajednica suprotnosti s jedinstvenim karakterom. Jeruzalem je sjedište Predsjednika Izraela, Kneseta (Izraelskoga parlamenta), Vrhovnog suda, ministarstava i Glavnog rabinata. Ovdje su i Izraelski muzej, Nacionalna knjižnica i Yad Vashem – spomenik, muzej i institut za povijest holokausta. Rast Jeruzalema, danas najvećega izraelskog grada, zamaglio je tradicionalnu homogenost njegovih četvrti. Pa ipak, većina njih još uvijek ima neke od posebnosti koje su ih obilježavale u prošlosti.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.