Kolektivno sjećanje grada

Pozivamo Vas da nam se priključite u akciji pod nazivom „Kolektivno sjećanje grada – dani prikupljanja fotografija o Domoljubu 1919.-2019.“ u Galeriji Mijo Kovačić u četvrtak, 14.3. i petak, 15.3.2019. od 10,00 do 18,00 sati u sklopu obilježavanja 100 godina Dvorane Domoljub.

Krajem ove godine navršit će se 100 godina od izgradnje i početka djelovanja Dvorane Domoljub u Koprivnici. Za generacije Koprivničanki i Koprivničanaca Dvorana Domoljub je proteklo stoljeće bila jedno od najvažnijih središta društvenog i kulturnog života grada. U njoj su se održavali skupovi i veća okupljanja različitog karaktera. Tako su u Dvorani Domoljub između dva svjetska rata mnogi naši sugrađani sudjelovali na legendarnim zabavama, posjećivali kazališne predstave, predavanja, kino-predstave, glazbene smotre, političke skupove, potom primanja u pionire, pohodili izbor missica u dvorištu ili plesali u disco klubu „Naivi“ u podrumu. Domoljub je bio i poprište Simetrala – smotre alternativne kulture mladih, a do dana današnjih brojnih školskih priredbi i priredbi dječjih vrtića. Teško da postoji Koprivničanka ili Koprivničanac koji nije posjetio ili bio sudionik bar nekog događanja u Dvorani Domoljub.

Stoga, Pučko otvoreno učilište, Muzej grada Koprivnice i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organiziraju ovu dvodnevnu akciju kojom pozivaju građane da im ustupe fotografije iz svojih privatnih arhiva povodom ove velike obljetnice. Želja je prikupiti one albumske fotografije koje se čuvaju u osobnim albumima građana i na taj način obogatiti funduse i Muzeja i Knjižnice, a poglavito Pučkog otvorenog učilišta. Fotografije će se digitalizirati, donositeljima vratiti izvornici, a prikupljena građa pohraniti u muzejske zbirke kako bi se sačuvale od zaborava. U sklopu obilježavanja Dana Grada Koprivnice početkom studenoga 2019. godine prikupljena građa i podaci koristit će se za izložbu u Galeriji Koprivnica, u planu je izraditi i virtualnu izložbu, a kojima će se preplitati osobne i javne priče o dijelu društvene povijesti Koprivnice.

Koprivničanke i Koprivničanci, budite dio kolektivnog sjećanja našeg grada!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.