Koncert gudačkog kvarteta Rucner

Pučko otvoreno učilište Koprivnica u suradnji s Muzejom grada Koprivnice poziva vas na koncert gudačkog kvarteta Rucner koji će se održati 15. listopada 2018. godine u 19,00 sati u Galeriji Mijo Kovačić. Koncert je podržan sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a njegov program će  obogatiti praizvedba skladbe “Podravski diptih” našeg koprivničkog autora Jurice Hrenića, koja je skladana upravo za ovaj koncert. Ulaz je besplatan.

Članovi kvarteta:
Snježana Rucner
Dragan Rucner
Ivana Penić Defar
Ana Paula Knapić Franković

O Gudačkom kvartetu Rucner
Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima). Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom. Tijekom svog umjetničkog djelovanja kvartet posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba. Radi se o četiri koncerta u kalendarskoj godini, koji se zovu Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske. Na svakom koncertu kvarteta gostuju jedan ili više priznatih te poznatih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Također, na svakom koncertu se na inicijativu bračnog para Rucner, osnivača kvarteta, praizvede jedno ili više suvremenih djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u RH. Projekt su od prvog dana podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za kulturu Grada Zagreba. Do sada je Kvartet Rucner praizveo više od 90 skladbi hrvatskih i stranih autora. Za svoj dosadašnji rad osvojili su dvije prestižne nagrade: diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom  stvaralaštvu. Tijekom proteklih godina kvartet je u ciklusu koncerata komorne glazbe Četiri godišnja doba ugostio više od 200 glazbenika i praizveo više od 90 skladbi. Uvijek promovira hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Švicarska, Egipat, Izrael, Kina, Australija, Španjolska, Grčka, Njemačka, Litva, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija). U svim godinama svoga djelovanja kvartet podržava mlade talentirane glazbenike, omogućujući im nastupe na svojim koncertima. Od samog osnutka jedna od stalnih aktivnosti Gudačkoga kvarteta Rucner humanitarni je rad.

Diskografija
Tango Moods, nakladnik Jazzette, 1999.
Five Tango sensations, nakladnik Cantus, 2003. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)
Darko Petrinjak i Kvartet Rucner, nakladnik, Cantus 2003.
Četiri godišnja doba, nakladnik Cantus 2004. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)
Kad je kraj početak, nakladnik Croatia Records, 2006. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)
Undertango, nakladnik Rocco & Partner, 2007.
Ars Diaboli, nakladnik Aquarius Records, 2011. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)
Divno je baviti se glazbom, trostruki CD, nakladnik Cantus, 2013.
Suita Divina, glazba Krešimira Hercega nakladnik Croatia records, 2014.
Glazbena etno kutijica s Brunom Philippom, klarinet Aquarius Records, 2015. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)
Rucneri sviraju Uhlika – Hrvatski zvukolici, Cantus 2017.

Monografija
2008. povodom 10. godišnjice djelovanja pod nazivom: 10 Godišnjih doba – Ljetopis Gudačkog kvarteta Rucner

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.