KOPRIVNIČKE VEČERI POD ZVIJEZDAMA

Što je zajedničko astronomima i povjesničarima? I jedni i drugi gledaju u prošlost kako bi naučili više o sadašnjosti. Čak i naše Sunce vidimo tek kakvo je bilo prije osam minuta. A koliko samo puta prođemo pokraj gradskih bedema ili nekog drugog mjesta u našemu gradu koje je nekada davno, u prošlosti, značilo mnogo više nego danas; kakve priče skrivaju ta mjesta? Što znamo o njima? Što smo otkrili? Ista je stvar i s nebeskim svodom i tim sitnim svjetalcima rasutima po njemu. Proći će još mnogo generacija prije nego što prvi ljudi uspiju otputovati u ta prostranstva – pa ipak znamo ponešto o njima.
Astronomsko društvo Koprivnica i Muzej grada Koprivnice pozivaju vas na prvu u nizu koprivničkih Večeri pod zvijezdama, koja će se održati u petak, 5. srpnja, s početkom u 20 sati na gradskim bedemima (popularnoj „Bašći“). Zanimljive crtice iz povijesti stare gradske utvrde ispričat će vam kustos arheolog Robert Čimin – pitajte ga sve što vas zanima, što je otkriveno nedavnim iskapanjima i što još krije koprivničko podzemlje. A kad se smrači, koprivnički astronomi otkrit će vam neke tajne svemirskih prostranstava, objasniti što to znači da gledanjem u nebo gledamo u prošlost, te vam dovesti pred oči planet Saturn i brojne druge zanimljivosti ljetnog noćnog neba.

Pridružite nam se! Pripremite se na boravak na otvorenome i provedite ugodnu srpanjsku večer pod zvijezdama. Nastavci slijede.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.