Koprivnički muzealci posjetili Spomen područje Jasenovac

Od prošle godine u Hrvatskoj se kao spomendan 23. kolovoza obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima koji su ove godine odučili obilježiti i muzealci iz Muzeja grada Koprivnice. Stoga su u srijedu 25. kolovoza 2021. godine posjetili Spomen područje Jasenovac koje je smješteno na mjestu zloglasnog koncentracijskog logora u kojem je tijekom Drugog svjetskog rata bilo zatočeno i ubijeno više desetaka tisuća muškaraca, žena i djece zbog rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti ili političkog djelovanja neprihvatljivog tadašnjim ustaškim vlastima.

U spomen na sve žrtve koprivnički muzealci dr. sc. Robert Čimin, Nikola Cik, Ilija Cikač i Saša Hrenić postavili su vijenac i svijeće na spomeniku Kameni cvijet (djelo arhitekta Bogdana Bogdanovića iz 1966. godine). U upravnoj zgradi Spomen područja Jasenovac srdačno su ih potom primili ravnatelj Ivo Pejaković i kustos Đorđe Mihovilović. Ravnatelji Pejaković i Čimin razgovarali su o funkcioniranju spomen područja i utjecaju pandemije na dolazak posjetitelja. Koprivnički muzealci predstavili su svoje planove za uređenje Spomen područja Danica i zamolili domaćine za suradnju u tome pothvatu. Poveznica između Jasenovca i Koprivnice počiva u činjenici da je veliki broj logoraša iz Danice bio deportiran u Jasenovac gdje su mnogi od njih, nažalost, izgubili život. Zaključili su da će međusobno surađivati, razmjenjivati iskustva i informacije kako bi što prije započela revalorizacija Spomen područja Danica u Koprivnici.

Viši kustos Đorđe Mihovilović proveo je koprivničke muzealce kroz stalni postav u Memorijalnom muzeju upoznao ih s funkcioniranjem muzeja i cijelog spomen područja. U njemu su predstavljeni predmeti, fotografije i dokumenti iz logora te poimenični popis žrtava koncentracijskog logora Jasenovac. Razgledali su i Obrazovni centar koji se nalazi uz Memorijalni muzej te vanjski izložbeni prostor.

U sklopu JUSP Jasenovac nalazi se i romsko groblje u selu Uštica pokraj kojega je prošle godine svečano otvoren Romski memorijalni centar. Ondje je od 1942. do 1945. godine djelovao ustaški logor za Rome, među kojima je dokumentirano njih čak 16.173 stradalih. Koprivnički muzealci obišli su i ovo memorijalno mjesto i nedavno postavljeni spomenik u spomen na stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.