Krancelbinder i Napan od subote u Hlebinama

U subotu 2. listopada 2021. godine u 19 sati u Studiju Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama otvara se izložbu Zvonimira Krancelbindera i Mije Napana. Izložba nastavlja ciklus predstavljanja tzv. naivnih autsajdera u spoju slikarstva Krancelbindera i kiparstva Napana kroz umjetnine iz fundusa koprivničkog muzeja i privatnih zbirki. Izložba je otvorena do 31. listopada 2021. godine, a realizirana je sredstvima Koprivničko-križevačke županije.

Zvonimir KRANCELBINDER (27. 12. 1927., Mali Bukovec) djetinjstvo i osnovnu školu provodi u Malom Bukovcu. Svestrani autor svoju inspiraciju kanalizira kroz slikarstvo, kiparstvo i poeziju. Bavi se soboslikarstvom, oslikavanjem zidova, platna i stakla, a danas živi u Kutnjaku.

Mijo NAPAN – Miško (16. 9. 1909., Novigrad Podravski – 19. 12. 1989., Novigrad Podravski) modeliranjem drveta počinje se baviti oko 1968. godine. Radio je uglavnom drvene skulpture i reljefe te reljefe u gipsu. Za sada je dostupno 10-ak radova iz 1970-ih godina koje u zbirci vrijedno čuva Dragutin Ciglar. Sačuvani primjerci uglavnom su vezani uz svakodnevne seoske poslove ili političke (ne)prilike, poput rata ili tada aktualnih državnih praznika.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.