Kruh naš svagdašnji čeka na vas u Hlebinama

U petak (25. 11. 2022.) s početkom u 17 sati otvorena je zadnja ovogodišnja izložba u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. Riječ je o interdisciplinarnoj izložbi koja spaja likovnu umjetnost i etnologiju, odnosno umjetnine su praćene ambijentalnim instalacijama i nekolicinom etnografskih predmeta.

Na samom početku prisutne je pozdravila Vesna Peršić Kovač te ukratko ispričala o etnografskom dijelu izložbe koji predstavlja predmete iz etnografskih zbirki Muzeja grada Koprivnice, a koji su korišteni kod sjetve/žetve žita ili prilikom posluživanja kruha. Uz to predstavljena su dva stola pri čemu jedan predstavlja svečani/blagdanski stol, odnosno tip kruha koji se jeo uz blagdane Božića i Uskrsa. Uz njega stoji stol svakodnevlja, odnosno jednostavnih štruca kruha koje su se nosile u polje ili jele u domaćinstvu. Nekoliko ambijentalnih priča načinjenih spojem predmeta i klasja žita uputpunjuje likovni dio izložbe koji je predstavila Helena Kušenić. Naglasila je kako je cilj ove izložbe prikazati neraskidivu poveznicu između naivne umjetnosti i zajednice – što dokazuju i pekarski uratci nekoliko žena iz podravskih udruga, ali i aktivacija zajednice slikara i kipara, tj. današnjih nastavljača tradicije Hlebinske škole. Naglasila je kako Muzej grada Koprivnice upravo s tim ciljem i raspisuje Javni poziv za interpretaciju određene teme koja je inspirirana djelima iz fundusa Zbirke naivne umjetnosti. Pristigle radove odabrao je stručni žiri u kojem sudjeluju kustosice Mihaela Cik i Iva Kožnjak što doprinosi aktivaciji autora šireg geografskog područja – Podravine i Međimurja.

Forma kruha kruna je poljodjelskih poslova te u sebi sadrži nekoliko motivskih sekvenci – od odlaska u polje, pripreme i obrade zemlje za sjetvu, zatim žetvu, vršidbu i spremanje žita do konačne proizvodnje i konzumacije kruha. Sve ove teme zastupljene su u djelima 26 autora koji sudjeluju u izložbi (Đurđica BALOG, Nadica BELEC, Dragutin BOBOVEC, Martin ĐUKIN, Stjepan ĐUKIN, Franjo FILIPOVIĆ, Alen GJEREK, Tomislav GRABAR, Josip GREGURIĆ, Mirko HORVAT, Martin HRŽENJAK, Stjepan IVANEC, Đuro JAKOVIĆ, Željko KOLAREK, Martin KOPRIČANEC, Željko KOROŠEC, Branko MATINA, Franjo MUSTAČ, Stanko PADARIĆ, Franjo RUŽMAN, Zvonko SIGETIĆ, Zlatko ŠTRFIČEK, Dražen TETEC, Pero TOPLJAK, Franjo VUJČEC, Đuro ZVONAR). Teme su predstavljene kroz motivske blokove mrtvih priroda, atmosferičnih prizora doma i obiteljskog druženja pri čemu detalji otkrivaju prolaznost, ali i ukorijenjenost tradicije koja je u nekim slučajevima gotovo dokumentarno pribilježena. Mrtve prirode često su praćene pozadinskim pejzažom čiji meditativni karakter slijedi novu grupaciju tema okupljenih oko kruha kao duhovne hrane. Transcedentalniji pristup povezuje kruh s kristološkim i prirodnim ciklusima upozoravajući na promjenjivost i prolaznost vremena i čovjeka. Čovjek na to često zaboravlja u bezumlju i obilju pretjeranog korištenja hrane i resursa pa je kritička oštrica i upozorenje ovih problema tema koja zaključuje cjelokupnost izložbe.

Potom se prisutnima u ime Općine Hlebine obratila načelnica Božica Trnski, zatim ih je pozdravio direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik, dok je izložbu otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić. Izložbu razgledajte do 15. prosinca 2022. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.