Malci muzealci na terenu u Torčecu

Četvrtog dana probnih arheoloških iskopavanja koja se odvijaju na položaju Međuriće 6 kod Torčeca u posjet arheološkoj ekipi stigli su polaznici skupine Ribice iz dječjeg vrtića Tratinčica, objekt Zvijezdica. Inicijativu za posjet pokrenuo je jedan od polaznika skupine, koji nas je posjetio tijekom ljeta na arheološkom lokalitetu Koprivnički Ivanec – Log-Parag 1. Budući da je ovaj posjet za većinu polaznika bio i prvi susret sa zanimanjima koja su zastupljena u muzeju na početku posjeta ukratko je objašnjeno što je to muzej, tko u njemu radi, što se u muzejima čuva te što je to arheologija. Iako se na prvu mislilo da će im pojam arheologije možda biti apstraktan, čim se spomenulo kopanje i stare stvari klikeri su proradili te se preko dinosaura došlo do starih naselja, zidova i dvoraca.

Nakon upoznavanja s muzejskom strukom ukratko je objašnjeno kako se otkrivaju arheološki lokaliteti te koji su razlozi i ciljevi ovogodišnjih istraživanja na ovom položaju. Kako bi im jasnije predočili arheološke objekte i strukture pokušali smo im na primjeru označenih objekta i objekata koji su se trenutno istraživali objasniti kako su izgledala nekadašnja naselja i nastambe. Također, preko primjera iz svakodnevnog života, uz pomoć prezentiranog arheološkog materijala, objašnjeno je kako su ljudi nekada živjeli, što su radili, gdje su išli po vodu, gdje su bacali smeće, kako i u čemu su kuhali te kako su izrađivali odjeću.

Budući da je posjet bio vremenski ograničen nije bilo vremena ni mogućnosti pružiti im priliku da naprave svoje prve pokrete strugalicom i pronađu svoje prve arheološke nalaze. Ujedno, bilo je i vrijeme gableca na izletu, kojeg su svi nestrpljivo iščekivali, tako da je iskopavanje odgođeno za idući posjet. Budući da je ovo za većinu bio prvi susret s muzejskim strukama dogovoreno je kako će nas Ribice posjetiti u Muzeju, no i mi ćemo posjetiti njih i nastaviti im prezentirati arheologiju kroz različite procese post terenske obrade prikupljenog materijala – pranje keramike, razvrstavanje, crtanje, a kada dođe proljeće veselimo se novom izletu kada će pokušati pronaći svoj prvi arheološki lokalitet.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.