Međunarodni znanstveni skup Bijela Hrvatska u Zadru

Međunarodni znanstveni skup pod imenom „Bijela Hrvatska – Između povijesti i legende“ u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Povijesnog muzeja grada Krakova održan je 15. i 16. studenoga 2018. godine u zadarskoj Kneževoj palači.

Skup je posvećen Bijeloj Hrvatskoj, odnosno temi o kojoj znanstvena zajednica nema jedinstveno mišljenje. Bez obzira na neslaganja i različite varijacije povijesnih interpretacija, ne možemo zanemariti činjenicu da je pitanje živo i izvan znanstvene zajednice: od legendi i literature, umjetnosti i diplomatskih odnosa, lokalno i međunarodno. Cilj skupa bio je okupiti znanstvenike, otvoriti dijalog, razmijeniti ideje, predstaviti nova istraživanja znanstvenoj zajednici, studentima i općoj javnosti. Ispred Muzeja grada Koprivnice skupu je prisustvovao ravnatelj Robert Čimin, uključivši se u raspravu sa stajališta ranosrednjovjekovnih materijalnih dokaza u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te njihovoj vezi s područjem Moravske i Malopoljske.

Bijela-Hrvatska-program

Bila je to ujedno i prilika upoznati se s ravnateljem Povijesnog muzeja grada Krakova Michalom Niezabitowski, koji  s kojim je koprivnički muzej započeo dijalog vezan uz suradnju i pomoć oko revalorizacije i nove prezentacije Spomen-područja Danica. Naime, gosp. Niezabitowski je istovremeno i član izvršnog odbora logora Auschwitz – Birkenau II koji je posljednjih 10 godina izrastao u prepoznatljiv turistički proizvod koji godišnje obiđe preko 2,5 milijuna posjetitelja. Samo njegovom ljubaznošću dobivena su vrijedne smjernice koja će se pokušati implementirati u razvoj ideje na koprivničkom lokalitetu kako bi se na dostojanstven način odala počast svim žrtvama Drugoga svjetskoga rata u Hrvatskoj. U svemu tome, nezaobilazno će se tražiti podrška Ministarstva kulture RH i Republike Poljske, jer se radi o prvom otvorenom logoru na području Nezavisne Države Hrvatske, a koji do sada iz objektivnih okolnosti nije bio najadekvatnije prezentiran široj javnosti.

Osim toga, razgledana je i aktualna izložba „Magično u svakodnevnom“ Ante Brkana, trenutno postavljena u Kneževoj palači, a koju se planira preseliti u Galeriju Koprivnica u travnju 2019. godine kao nastavak prijateljske suradnje dviju muzejskih ustanova.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.