Međunarodni znanstveni skup u Vinkovcima

U razdoblju od 22. listopada 2019. do 9. veljače 2020. godine posjetitelji Arheološkog muzeja u Zagrebu mogli su posjetiti izložbeni ciklus Avari i Slaveni koji se sastojao od dva djela: Avari i Slaveni sjeverno od Dunava te Avari i Slaveni južno od Drave, autorica Anite Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Anite Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci).

U sklopu projekta u Vinkovcima je 6. i 7. veljače 2020. godine organiziran međunarodni znanstveni skup pod nazivom Dvije strane pojasnog jezičca. Avari na sjeveru i jugu kaganata, na kojem je sudjelovao i djelatnik Muzej grada Koprivnice, Ivan Valent, koji je, u suradnji s dr. sc. Tajanom Sekelj Ivančan iz Instituta za arheologiju, predstavio rad pod nazivom Similarities and Differences between 7th and 8th Century Pottery on the Example of the Archaeological Sites in the Vicinity of Hlebine. Rad se temeljio na usporedbi keramičkog materijala s lokaliteta Velike Hlebine i Dedanovice, a prezentiran je u sklopu rezultata projekta TransFER, Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost. Budući da se radilo o prvom znanstvenom skupu koji je organiziran u Republici Hrvatskoj čiji su rezultati istraživanja bili usmjereni na istraživanje avaro-slavenskog razdoblja na prostoru Karpatske kotline, ali i šire, na skupu je sudjelovalo gotovo 40 znanstvenika iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Srbije, Rumunjske, Slovačke, Češke i Njemačke s predavanjima. Uz sudionike, skup su posjetili i brojni kolege iz različitih ustanova iz Hrvatske kako bi čuli predavanja i sudjelovali u raspravama.

Nakon završetka skupa, u subotu 9. veljače 2020. godine, u Arheološkom muzeju u Zagrebu održano je svečano zatvaranje izložbenog ciklusa Avari i Slaveni koji seli upravo u Koprivnicu. Koristi se prilika preliminarne najave gostovanja ove iznimno značajne izložbe kakva do sada još nije postavljena u Republici Hrvatskoj, a koju će posjetitelji moći razgledati u Galeriji Koprivnica u razdoblju od 28. veljače do 19. travnja 2020. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.