Ministarstvo kulture i medija podržalo osam muzejskih programa

Kao i svake godine, dio godišnjih muzejskih programskih potreba sufinancira se u nacionalnom proračunu preko javnog poziva Ministarstva kulture i medija, čiji su rezultati za muzejsko-galerijske djelatnost objavljeni ovih dana, a preostala sredstva iznalaze se u nadležnom proračunu Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačkoj županiji te vlastitim izvorima i donacijama.

Tako je na osam prijavljenih programa uz područja muzejske djelatnosti odobreno čak njih sedam što se može ocijeniti kao visoka prolaznost, pogotovo u odnosu na svega četiri programa podržana prošle godine. Tako su u međuinstitucionalnoj suradnji podržani su izložbeni programi koji će se održati u hlebinskoj Galeriji naivne umjetnosti. Prva izložba (odobreno 10 tisuća kuna) bit će posvećena Ivanu Lackoviću – Croati (1932. – 2004.) uz autorovu 90. godišnjicu rođenja, u suradnji s muzejima u Prelogu i Đurđevcu, a uz koju će u Batinskama biti organiziran i stručni skup na kojem će se govoriti o njegovu stvaralaštvu i doprinosu hrvatskoj umjetnosti. Druga izložba (17 tisuća kuna) vezana je uz Matiju Skurjenija (1898. – 1990.), pripadnika tzv. zagorskog kruga naive, kojeg će se potkraj godine samostalno predstaviti u suradnji s Muzejom Matije Skurjenija iz Zaprešića. Od ostalih izložbenih projekata podržana je izložba iz fundusa pod nazivom Métallon (15 tisuća kuna), predviđena uz Dana grada Koprivnice početkom studenoga u Galeriji Koprivnica, a kojom će se nastaviti predstavljanje koprivničkog fundusa kroz materijal – metal. U pedagoško-edukativnom dijelu nastavilo se s praćenjem (5 tisuća kuna) prigodnih tematskih radionica te programa Muzej u školi, Muzej u zajednici i KUL Hlebine. U segmentu zaštite muzejske građe, odobrena su dva programa: preventivna zaštita, tj. nabava zaštitnih materijala (10 tisuća kuna)i cjelovitih konzervatorsko-restauratorskih radova (20 tisuća kuna) na različitoj arheološkoj, etnografskoj i umjetničkoj građi (koža, metal, staklo, papir). I na kraju, što se nakladništva tiče, po prvi puta će se Ministarstvo kulture i medija uključiti u sufinanciranje novog izdanja Podravskog zbornika i njegove Biblioteke (20 tisuća kuna). Jasan je to pokazatelj da je prepoznata kvaliteta regionalnog godišnjaka, uz koji je u planu objaviti još tri knjige („Pjesme“ Željka Kovačića, „Kako smo rasli moj kvart i ja“ Ranka Pavleša i „Ideologizacija, represija, oskudica: život u poslijeratnoj Koprivnici“ Željka Krušelja.

Uz to, kroz program razvoja publike osmišljen je novi projekt naziva „Skriveno lice Koprivnice“ (20 tisuća kuna) kao interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni projekt koji će se tijekom čitave godine odvijati u koprivničkim kvartovima na ukupno 10 lokacija. Svaki mjesec održat će se organizirano dvodnevno prikupljanje kazivanja i predmeta, intervjui će se snimiti, zabilježiti fotoaparatom, a nakon toga će se priče urediti i predstavljati na web stranici napravljenoj za ovu namjenu.

Koprivnički muzealci uvjereni su da je ovakva nacionalna podrška njihovima programima, dvostruko veća nego li prošle godine, odraz ustrajnosti i kvalitetnog rada kojim su Koprivnicu postavili među uspješnije hrvatske muzejske sredine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.