Ministarstvo kulture odobrilo sredstva za muzejsku djelatnost

S krajem 2019. godine Ministarstvo kulture na službenim je mrežnim stranicama započelo s objavama rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2020. godinu pa tako i u muzejskoj djelatnosti. Ukupno je na razini Hrvatske razmatrano 472 prijedloga programa od kojih je odobreno njih 259 u ukupnom iznosu od 4.694.500 kn. Među njima je Muzeju grada Koprivnice odobreno ukupno 55.000 kn za veći broj programa među kojima se nalazi šest objedinjenih izložbi, više pedagoško-edukativnih programa i dva programa zaštite muzejske građe.

U predstavljanju muzejskog fundusa odobrena su sredstva za izložbu „Igra staklenih perli: staklo u zbirkama Muzeja grada Koprivnice“, potom za gostujuće muzejske izložbe „Avari i Slaveni“ koja se radi u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu te retrospektiva „Ivane Popović“ u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, a čija su predstavljanja planirana u Galeriji Koprivnica. U zgradi Muzeja početkom svibnja predstavit će se izložba o koprivničkim postrojbama u VRO „Bljesak“, a u hlebinskoj galeriji dva velikana hrvatske naivne umjetnosti: Ivan Večenaj uz 100. obljetnicu te Ivan Rabuzin ususret 100. obljetnici rođenja. Za sve navedeno odobreno je 26.000 kn. Pedagoško-edukativni programi Muzeja popratit će se s 9.000 kn, a usmjereni su na populaciju djece i mladih koja zahtjeva društvenu pažnju i nalaženje načina da ih se izravno uključi u sam sukus kulturnog života naše zajednice. Pritom je tu nastavak održavanja ljetnog dječjeg kampa „KUL Hlebine“, ali i niz novoosmišljenih programa u stvaranja osobitog odnosa prema publici potičući njihovu participativnost i širu uključenost. Kako je osnovna zadaća svakog muzeja čuvanje kulturne baštine tako je temeljem izrađenog petogodišnjeg plana zaštite koprivničkog fundusa Ministarstvo uočilo potrebo davanja potpore kroz preventivnu zaštitu i konzervatorsko-restauratorske zahvate na muzejskoj građi u visini 20.000 kn. Riječ je o skupu mjera i postupaka kojima se želi usporiti ili spriječiti propadanje predmeta kulturne baštine prouzročeno prirodnom ili ljudskom aktivnošću, a što je preduvjet za njegovo izlaganje javnosti.

Gledajući raspodjelu sredstava na nacionalnoj i regionalnoj razini uočava se zadovoljstvo s osiguranim iznosom u odnosu slične i veće ustanove, a poglavito ukoliko se u obzir uzme kako će sredstvima Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije muzejska djelatnost doseći iznos od oko 200.000 kn u 2020. godini.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.