Muzej sudjelovao na 9. okruglom stolu u Knjižnici povodom Međunarodnog dana Roma

U ponedjeljak, 9. travnja 2018. godine u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održan je 9. okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“. Organizator skupa je Knjižnica, a suorganizatori su Udruga Roma „Korak po korak“ Koprivničko-križevačke županije, Pučko otvoreno učilište „Korak po korak“ iz Zagreba i Mreža podrške romskoj djeci REYN Hrvatska.

Povodom 8. travnja, Svjetskog dan Roma i Europske godine kulturne baštine ovogodišnja tema okruglog stola bila je „Kulturna baština Roma na području Koprivničko-križevačke županije“. Među izlagačima bile su i dvije kustosice Muzeja grada Koprivnice: Helena Kušenić koja je govorila o Romima u naivnoj umjetnosti i Vesna Peršić Kovač koja je predstavila etnografsku baštinu Roma na koprivničkom području. Osim toga, na skupu je bilo riječi i o povijesti Roma u Podravini (Hrvoje Petrić), o jezikoslovnim, sociolingvističkim i kulturološkim aspektima bajaškog rumunjskog u Hrvatskoj (Petar Radosavljević) te o iskustvu vođenja tečaja i učenja bajaško-rumunjskog uz kratku vježbu (Biljana Oršoš). Ana Škvarić govorila je o projektu Rastemo čitajući: knjižnična građa na temu interkulturalizma i tolerancije, dok je učiteljica Vesna Perhoč prenijela zanimljiva iskustva s terena i predstavila svoj etnografski pristup u nastavi.

Skupu su prisustvovali i dionici Erasmus+ programa iz Hrvatske, Litve, Poljske i Španjolske koji sudjeluju u projektu „Migrate to Library“ o uslugama za migrante u knjižnicama. Kao gosti Gradske knjižnice Ivan Vidali Korčula posjetit će koprivničku knjižnicu koja upravo po programima podrške Romima slovi kao model multikulturne knjižnice.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.