Muzej sudjeluje na 9. Dfest-u

U veljači 2019. godine koprivničkoj javnosti predstavljen je portal „Digitalna baština Muzeja grada Koprivnice“. Riječ je o repozitoriju digitalizirane knjižnične građe koji omogućuje dostupnost i korištenje starih koprivničkih novina i časopisa, većinom nastalih u prvoj polovici 20. stoljeća, zaključno s 1945. godinom. Izrada repozitorija rezultat je dugogodišnjeg rada muzejske knjižnice na zaštiti i digitalizaciji vrijedne knjižnične građe zavičajnog karaktera.

Digitalizacija građe započeta je 2007. godine kao logičan nastavak programa sustavne zaštite građe iz fonda muzejske knjižnice. Prva digitalizirana građa skenirana je s mikrofilma, a potom se u suradnji s tvrtkom ArhivPro kreće s digitalizacijom ostale građe pri čemu su prioritet bili naslovi kojima je bila potrebna restauracija. Do danas je cjelokupni zavičajni fond periodike zaštićen po pravilima struke i digitaliziran. Tijekom 2013. godine digitalizirana je građa postavljena na repozitorij „Koprivnička kulturna baština“ koji je na jednom mjestu okupio lokalne projekte digitalizacije koprivničkog Muzeja, Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ te varaždinskog Državnog arhiva. Gašenjem repozitorija 2017. godine Muzej je tražio nova rješenja za prezentaciju i omogućivanje dostupnosti i pretraživosti digitalizirane građe, a što je rezultiralo izradom novoga repozitorija.

Muzejska knjižničarka Ana Škvarić tako će 9. svibnja 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na „Devetom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata“ (Dfest) predstaviti ovaj novi muzejski repozitorij. Izlaganje će se osvrnuti na njegovu strukturu, način pretraživanja i tehničke mogućnosti, ujedno predstaviti dostupan sadržaj, ali i najaviti planove za njegov daljnji razvoj repozitorija i planove digitalizacije u Muzeju grada Koprivnice.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.