Muzej se pridružio obilježavanju Dana koprivničkih branitelja

Povodom Dana koprivničkih branitelja koji se obilježava u spomen na 30. rujna 1991. godine kada je preuzeta vojarna u Koprivnici u nizu događanja sudjeluje i Muzej grada Koprivnice s tri prigodne izložbe i promocijom jedne nove knjige.

Na Florijanskom trgu kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata bit će postavljena izložba pod nazivom „Koprivničke vojne i policijske postrojbe u Domovinskom ratu (1991.-1995.).“ Na njoj će biti predstavljen izbor ratnih plakata i glasila iz fundusa Muzeja grada Koprivnice nastalih u doba Domovinskog rata. Dvadesetak izloženih ratnih plakata različite tematike svjedoči o borbi za slobodnu i neovisnu Hrvatsku tijekom Domovinskog rata  i o čuvanju sjećanja na Domovinski rat i njegove sudionike. Svrha plakata u to doba bila je informirati i senzibilizirati svjetsku i domaću javnost za strahotne razmjere agresije koju je trpjela Hrvatska. Velik dio izloženih ratnih plakata ima visoku umjetničku i dizajnersku vrijednost zahvaljujući oblikovanju čiji je autor profesionalni fotograf i dizajner Vladimir Kostjuk. Izložba ratnih plakata bit će postavljena od 29. rujna do 10. listopada 2021. godine. Uz to, u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ od 29. rujna do 6. listopada predstavit će se manja izložba o hrvatskom ratnom znakovlju iz zbirke Zlatka Ivkovića, a koje je najuže povezano uz postrojbe koprivničkog i bjelovarskog područja u Domovinskom ratu. Treća izložba tiče se prezentacije digitaliziranih fotografija iz albuma koprivničkih branitelja, kako onih s ratišta tako i one nastale na dan oslobođenja koprivničke vojarne, a koje će se 30. rujna 2021. godine od 10 do 17,30 sati moći razgledati na projekciji u Galeriji Mijo Kovačić.

Također, u Galeriji Mijo Kovačić 30. rujna 2021. godine s početkom u 18 sati bit će održana promocija knjige pod naslovom „Kulturni identitet Vukovara: prilozi za istraživanje baštine i baštinika“ koju su nedavno objavili Državni arhiv u Vukovaru i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Knjigu će predstaviti ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru prof. Petar Elez, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin, akademik Dragutin Feletar, voditelj Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Vukovaru doc. dr. sc. Mateo Žanić i autor jednog od članaka mr. sc. Ivan Hubalek. Upravo je rad Ivana Hubaleka povod za predstavljanje knjige u Koprivnici s obzirom na to da je u svojem članku opisao suživot Vukovaraca i Koprivničanaca kao spomen na progonstvo i obnovu tijekom Domovinskog rata i poraća. Osim prisjećanja na doprinos Koprivnice u zbrinjavanju prognanika iz Vukovara i obnove grada poslije Domovinskog rata ovo je prilika za upoznavanje s bogatom kulturnom baštinom grada-heroja koja je opisana u ovoj novoj knjizi. Predstavljanje će se održati u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.