Muzejska turneja u Noći muzeja!

Završetkom siječnja stigla je još jedna Noć muzeja kojom već tradicionalno otvaramo godišnju izložbenu sezonu. U petak, 31. siječnja 2020. godine od 18 sati pa sve do ponoći donosimo mnoštvo programa na nekoliko lokacija. U ovogodišnjoj temi obljetnica prisjećamo se 75. godišnjice od početka djelovanja Muzeja grada Koprivnice i okupljanja Odbora za njegov osnutak. Na tragu 100. obljetnice rođenja Ivana Sabolića (1921. – 1986.) ovogodišnju manifestaciju svečano otvaramo upravo u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu od 18 sati. Nakon dugo vremena, Galerija vam otvara svoja vrata i pruža uvid u bogato stvaralaštvo i značaj Ivana Sabolića, akademskog kipara i redovnog profesora i dekana Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, rođenog u Peterancu. Uz druženje s lokalnom zajednicom i prigodni program očekuje vas stručno vodstvo te brojna iznenađenja i nagrade.

Nakon polugodišnje stanke u Noći muzeja ponovno „oživljava“ i Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama. S početkom u 18:45 sati otvorit ćemo izložbu slovenske naive. Izložba je nastavak uspješne međunarodne međumuzejske suradnje s Galerijom likovnih samorastnikov Trebnje započete 2019. godine izložbom Hlebinske škole iz fundusa koprivničkog muzeja u Trebnju. Slovenska naiva u Hlebinama uzvraćanje je gostoprimstva, ali i učvršćivanje veza sa srodnim institucijama u susjednim zemljama. Izložba pod autorstvom kustosice Andrejke Nose predstavlja presjek slovenskih autora naive od prve do treće generacije pa sve do suvremenih stvaratelja i otkriva sličnosti i razlike hrvatske i slovenske naive. Program će nastupom uveseliti članovi KUD-a Molve.

Naivnu umjetnost možete razgledati i u Koprivnici, i to u predvorju dvorane Domoljub (18 – 21 sat) gdje je „Pet lica [i dalje] u gostima“. Izložba uz 100. obljetnicu i otvorenje obnovljenog Domoljuba rekreira izložbu iz 1954. godine, nakon prve obnove, na kojoj su sudjelovali isti autori: Ivan Generalić, Ivan Večenaj, Mijo Kovačić, Dragan Gaži i Franjo Filipović. U Domoljubu možete upoznati slikarske početke Mije Kovačića, dok njegov vas njegov stvaralački vrhunac uz današnja ostvarenja očekuju u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici. Galerija Mijo Kovačić podsjeća na „Jamu“ sliku nesvakidašnje tematike koja se vratila u fundus Muzeja nakon 25 godina od krađe iz Galerije naivne umjetnosti. Uspješnom sinergijom Muzeja, obitelji, autora te vrijednih suradnika, „Jama“ je ponovno u svom „prirodnom“ galerijskom okruženju.

Koprivnički dio programa nastavlja se od 20 sati otvorenjem izložbe „Lado / Reljefi / Tragovi“ u Galeriji Koprivnica. Izložba je rezultat trogodišnje suradnje autorice Petre Slobodnjak i Ladovih umjetnika kojom se nastoji prikazati kompleksnost folklorne forme i višeslojnost značenja koje nudi hrvatski folklorni izričaj. Uz 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja ansambla Lado na više od sto fotografija Ladovih umjetnika i detalja narodnog ruha, prikazani su i pejzaži koji prikazuju podneblje iz kojih potječu nošnje i plesovi kako bi se još više prikazala povezanost podneblja i narodnih običaja. Ispred Galerije Koprivnica upoznajte jednu od najnovijih akvizicija Muzeja – interaktivnu skulpturu „Pijetao“ Zvonimira Lončarića. Zvonimir Lončarić (1927. – 2004.) diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Bavio se i scenografijom,te grafikom i dizajnom igračaka. Ovaj „Pijetao“ pridružuje se  njegovim poznatim ostvarenjima koja već dugi niz godina krase koprivničke javne površine –  „Pijetao s gazdaricom“, postavljen ispred Muzeja prehrane u Koprivnici te „Pijetao ispred poslovne zgrade Podravke“.

Program završavamo u zgradi Muzeja na Trgu dr. Leandera Brozovića 1 gdje vas od 21 sat očekuje izložba iz bogate donacije Vučemilović. Dr. vet. Ranko Vučemilović, rođeni Imočanin, baš poput osnivača Muzeja Leandera Brozovića, od najranijeg djetinjstva pokazuje sklonost skupljanju odbačenih predmeta. Vremenom se njegova kolekcionarska strast sve jasnije profilira i rezultira bogatom (ne)materijalnom baštinom koju predstavljamo ovom izložbom. Donaciju čini nekolicina umjetnina sakralnog karaktera te naivnih slika i glaža te predmeta od povijesne važnosti, dok najveći dio pripada etnografskim predmetima koji dokumentiraju način svakodnevnog života lokalne zajednice na prijelazu 19./20. stoljeće.

Za kraj podsjetnik da su objekti izvan Koprivnice (Peteranec i Hlebine) otvoreni za posjet 18 – 22 sata, a koprivnički muzej i galerije od 18 sati pa sve do ponoći. Iskoristite priliku i saznajte novosti o muzeju, fundusu, određenim autorima ili izložbama u razgovoru s koprivničkim muzealcima. Veselimo se druženju! Dobrodošli!

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.