Najava izložbe Podravski narodni motivi iz zbirke Josipa Cugovčana

Etnografska izložba po prvi puta predstavlja materijal, uzorke ili predloške za ukrašavanje tekstilnih predmeta iz zbirke Josipa Cugovčana koje Podravci zovu „mustrama“, prema kojima su se oblikovali podravski narodni motivi kao dio narodne likovne umjetnosti. Likovni izraz podravske etnografske baštine je izražen i predstavljen u tekstilnim predmetima iz istoimene Zbirke. Izložbu je pripremo Muzej grada Koprivnice u suradnji s Josipom Cugovčanom, sakupljačem narodnog blaga, narodnim stvarateljem, slikarom naivcem, nositeljem umijeća nematerijalnog kulturnog dobra i vlasnikom Etnografske zbirke u Podravskim Sesvetama.

Podravski narodni motivi, naslov je izložbe o likovnosti podravske etnografske baštine i likovnom stvaralaštvu Josipa Cugovčana, narodnog stvaratelja, baštinika tradicijskog znanja i umijeća. Svoj vlastiti likovni izraz Cugovčan je primijenio i u tehnici ukrašavanja slika na staklu, koja se udomaćila u Podravini početkom 20. stoljeća i dala podlogu za razvoj hrvatske naivne umjetnosti. Uz predstavljanje „mustri“, izložba se bavi likovnošću podravskih žena koje su oblikovale podravske narodne motive brojne cvjetove i grančice na tekstilnim predmetima, nastale kao dio tradicije umjetničkog nasljeđa zajednice uz predstavljanje odnosa između narodne likovne i naivne umjetnosti koji dolazi u doticaj u ličnostima nekih od narodnih stvaratelja .

Izložba je dio manifestacija Podravski motivi i i biti će otvorena od 26. lipnja 2014. u Galeriji Hlebine. Može se razgledati do 19. srpnja 2014., od utorka od petka od 10 do 16 sati te vikendom, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite u Hlebinama, u subotu, 19. srpnja 2014, u večernjim satima na zatvaranju izložbe i druženju s Josipom Cugovčanom.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.