Nastavak suradnje s vukovarskim ustanovama

U srijedu, 25. studenoga 2021. godine ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin i kustos povjesničar Nikola Cik posjetili su Vukovar kada su obišli dio memorijalnih lokacija Domovinskog rata te postavili i otvorili izložbu u Državnom arhivu u Vukovaru. Bio je to svojevrsni uzvratni posjet nakon što su 30. rujna 2021. godine povodom Dana koprivničkih branitelja u Koprivnici gostovali predstavnici Državnog arhiva u Vukovaru i Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Vukovara.

Ravnatelja Čimina i kustosa Cika u Državnom arhivu u Vukovaru srdačno su dočekali djelatnici i ravnatelj prof. Petar Elez, viši arhivist. Tijekom susreta razgovaralo se o budućoj suradnji Muzeja grada Koprivnice i Državnog arhiva u Vukovaru te o dosadašnjim dostignućima i iskustvima u radu ove dvije ustanove. Susreli su se i s voditeljem Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Vukovaru doc. dr. sc. Mateom Žanićem koji je izrazio oduševljenje aktivnostima koje provodi Muzej grada Koprivnice i spremnost na buduću znanstvenu suradnju.

U prostorima Državnog arhiva u Vukovaru postavljena je izložba „Podravske klijeti Petar Petrovića“ koja će ostati otvorena do 24. prosinca ove godine. Osim gore spomenutih ustanova, kao suorganizator izložbe uključio se Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru na čelu s predsjednicom Lidijom Miletić, prof. Izložbu je svečano otvorio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Vukovara Josip Paloš koji je također izrazio zadovoljstvo zbog povezivanja ustanova iz Vukovara s Muzejom grada Koprivnice. O izložbi je govorio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin koji je ujedno predstavio i projekt „Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja“ (reVITAlize) te novoobjavljenu Mapu sakralno-vinske tematske rute kroz Podravinu nazvanu Plemenka. Prikazana je video snimka u kojoj kustosica Helena Kušenić govori o likovnom stvaralaštvu Petra Petrovića, a kustos povjesničar Nikola Cik održao je izlaganje o povijesti vinogradarstva na području Koprivnice i okolice.

Koprivnički muzealci su tijekom ovog posjeta Vukovaru obišli nekoliko memorijalnih lokacija vezanih za Domovinski rat kako bi odali počast žrtvama grada Vukovara i vidjeli primjere dobre prakse komemoracije poginulih, stradalih i nestalih hrvatskih branitelja te svih žrtava Domovinskog rata. Stoga su posjetili Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti gdje se nalazi muzejski postav s imenima poginulih vukovarskih branitelja, tenk i bista Blage Zadre. Posebni pijetet izaziva posjet Nacionalnoj memorijalnoj bolnici kao mjestu sjećanja na ratna stradanja 1991. godine i novoizgrađeni spomenik Ruža hrvatska akademskog kipara Lovre Jakšića u spomen na Ružicu Markobašić, trudnicu ubijenu na Ovčari u studenom 1991. godine. Novouređeni vukovarski vodotoranj također je impresivno spomen-područje, a pogled s visine od 53 metra ostavlja bez daha. Sva ova mjesta zanimljiva su muzeološkoj struci zbog novih načina interpretacije suvremene hrvatske povijesti, a napose one koja se veže uz doprinos Koprivnice u Domovinskom ratu čija će idejna koncepcija biti kvalitetnije upotpunjena ovim prikupljenim saznanjima i sličnim partnerskim suradnjama.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.