Kalifornijski fotograf Nicolò Sertorio u Hrvatskoj

USembassyZagreb2012_blue_16_9_fullHD  ICOM HR logo final

Kustoski projekt više kustosice Draženke Jalšić Ernečić koji će javnosti biti predstavljen u povodu Međunarodnog dana muzeja na temu ”Muzeji i kulturni krajolici” dobio je značajnu financijsku potporu Američkog veleposlanstva u Zagrebu. Osim toga, na nacionalnoj razini izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a prepoznao je navedenu izložbu kao ”važan i vrijedan element kojim će se obilježiti tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja (Muzeji i kulturni krajolici)” te postao jedan od pokrovitelja cjelokupnog projekta.

Radi se o izložbi umjetničkih krajobraznih fotografija čiji je autor cijenjeni kalifornijski fotograf Nicolò Sertorio. Izložba naslovljena ”On The Road” po prvi puta će hrvatskoj likovnoj publici i ljubiteljima umjetničke fotografije predstaviti četrdesetak fotografija velikog formata iz dva posljednja autorska ciklus ”Once We Were Here” (2013-2015) i ”The Rest Areas of the U.S. South West” (2012) koje je Sertorio fotografirao širom Amerike i Europe. U izložbu će biti organizirana projekcija, predavanje i razgovor o najnovijem projektu bilježenja američkog kulturnog krajolika kojeg je Sertorio fotografirao na relaciji između San Franciska i Houstona tijekom ožujka 2016. godine. Radi se o izboru fotografija ”cestovne sage” nastale na autocesti HWY50 koja i službeno nosi naslov ”The loneliest Road in America” (Najusamljenija cesta Amerike). Sertorio jednim dijelom ponavlja legendarnu cestovnu sagu iz 1950. godine američkog pisca beat generacije Jacka Kerouaca koju prati na relaciji San Francisco – Central City – Denver.

Zahvaljujući potpori Američkog veleposlanstva u Zagrebu i partnerskoj suradnji hrvatskih kulturnih ustanova i institucija te potpori lokalnih uprava i samouprava Koprivnice, Splita i Virovitice, izložba umjetničkih fotografija Nicolò Sertorio ”On The Road” tijekom 2016. godine, nakon Muzeja grada Koprivnice seli u Split i Viroviticu. U organizaciji HULU-a Split biti predstavljena u Dioklecijanovim podrumima, u izložbenim dvoranama sada već legendarnog filmskog seta kultne serije ”Igre Prijestolja”, dok će Gradski muzej Virovitica izložbom u Dvorcu Pejačević najaviti drugi dio projekta u kojem će kulturni krajolici Hrvatske biti predstavljeni američkoj publici u Kaliforniji, u dva zanimljiva fotografska ciklusa ”Croatian landscapes” i ”Croatian castles”. Hrvatski krajolici i hrvatski dvorci zasigurno će biti zanimljiva promocija Hrvatske kao destinacije koju slobodno možemo smatrati sinonimom za kulturni krajolik Europe. Dodatna važnost ovog projekta svakako je preispitivanje i promišljanje teme kulturnog krajolika na svjetskoj razini. U lipnju ove godine, na 24. generalnoj konferenciji ICOM-a u Milanu oko teme ”Museums and Cultural Landscapes” okupiti će se muzeji cijelog svijeta. Hrvatski izložbeni projekt umjetničkih fotografija ”Nicolò Sertorio – On The Road” koji će biti predstavljen muzejskoj publici i ljubiteljima umjetnosti u Koprivnici (svibanj), Splitu (srpanj) i Virovitici (rujan) skroman je, no moćan prilog temi kulturnog krajolika. (DJE, 2016.)

Fotografije autora mogu se vidjeti na njegovim službenim web stranicama:
http://www.nicolosertorio.com/
http://www.photonicolo.com/
http://www.sertorio.com/

Bookmark the permalink.

Comments are closed.