Noć muzeja u Koprivnici i Hlebinama

Koprivnički muzealci i ove su si godine dali truda kako bi sugrađanima pripremili bogat i zanimljiv program povodom Noći muzeja koja se ove godine održava u petak, 1. veljače 2019. godine. U Koprivnici će trajati od 18 sati do ponoći, a u hlebinskoj Galeriji do 22 sata.

Sukladno ovogodišnjoj temi “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”, prikladne izložbe bit će postavljene u Galeriji Mijo Kovačić, Galeriji Koprivnica, Muzeju grada Koprivnice, Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, ali i na pročelju galerija na Zrinskom trgu. U Kinu Velebit bit će pak prikazan dokumentarni film o obilježavanju 50. godišnjice hlebinske galerije.

Muzeji su postali atraktivni i „… uzbudljivi prostori inovacije u kojima kustosi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti i inovatori pronalaze nove načine kako izložiti muzejske predmete i personalizirati iskustvo posjetitelja …“. Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentacija, edukacija, zabava i mogućnost da po vlastitom odabiru i način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost. Upravo stoga, Muzej grada Koprivnice će na više lokacija predstaviti publici iskustva u primjeni digitalne tehnologije u dosadašnjem radu i virtualno im približiti potencijale vlastite budućnosti.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a program je u nastavku…

Galerija Mijo Kovačić / 18:00 sati: Otvorenje 14. Noći muzeja
Virtualna izložba “Podravka – industrijska baština” nastavak je istoimene izložbe koja je u sklopu obilježavanja Dana Grada Koprivnice u studenome 2018. godine izazvala veliki interes struke, javnosti i medija. Hrvatski institut za financijsku edukaciju izradio je virtualnu interaktivnu snimku izložbe kojom će se posjetitelji podsjetiti kako je izložba izgledala i koji su načini predstavljanja izložbi u budućnosti. Istovremeno je moguće razgledati stalni galerijski postav.

Galerija Koprivnica
Izložba “Koprivnički trgovi prošlosti i budućnosti: Zrinski i Jelačić” rezultat je višemjesečnih istraživanja koprivničkih kustosa uz izradu Konzervatorske podloge o Zrinskom trgu i Trgu bana Josipa Jelačića u Koprivnici kao sastavnom dijelu priprema za izradu projektne dokumentacije njihove rekonstrukcije.

Muzej grada Koprivnice
Izložba “Digitalna arheologija” predstavit će video i 3D interaktivne sadržaje s digitaliziranim arheološkim lokalitetima u tijeku i nakon provedenih istraživanja u Podravini, kao i pojedinačne predmete. Pojedine 3D modele posjetitelji će moći samostalno istraživati kroz interaktivnu aplikaciju na računalima. Ti su sadržaji nastajali posljednjih 5 godina u sklopu istraživačkog rada na terenu i izvan njega. Uz to, na 1. katu moći će se razgledati stalni postav Muzeja.

Pročelja na Zrinskom trgu
Projekcija starih fotografija uz 100. godišnjicu Dvorane Domoljub u suradnji s Gradom Koprivnica i Pučkim otvorenim učilištem.

Kino Velebit / 20:00 i 21:00
Dvije premijerne polusatne projekcije dokumentarnog filma o obilježavanju 50. obljetnice djelovanja Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i NEXUS produkcijom.

Galerija naivne umjetnosti, Hlebine
Uz stalni postav iz fundusa galerije predstavit će se digitalizirana građa na platformi Google Arts & Culture i dokumentarni film o obilježavanju 50. obljetnice djelovanja hlebinske galerije. Održat će se i razgovor sa članovima Tetrabot studija iz Zagreba koji naivnoj umjetnosti pristupaju inovativno i kreativno prezentirajući je u mediju bliskom novim generacijama posjetitelja.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.