Nova akvizicija za Zavičajni muzej Virje

Dana 22. veljače 2018. godine ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin predao je Općini Virje umjetninu Franje Viktora Šignjara (1882.-1966.) koju mu je nedavno ustupio Dragutin Horvat, Kolodvorska 34, Virje.

Riječ je o slici (ulje / platno, podloga lesonit, 600 x 400 mm) neprecizne datacije (1. polovina 20. stoljeća) koja prikazuje poprsja bračnog para (autorportret?) okruženog tamnim tonovima smeđe i crne boje. Kako je umjetnina bila u vrlo lošem fizičkom stanju, donator ju je svojevremeno dostavio poznatom virovskom slikaru Mirku Pikivača (1965.-2017.) koji je djelomično restaurirao podlogu i muški lik s desne strane, dok lice ženskog lika nije podvrgnuto nikakvim konzervatorsko-restauratorskim zahvatima. Iako ova umjetnina nema neku veliku financijsku vrijednost, izuzetno je važno prikupljati slične radove i potom ih pohranjivati u fundusu Zavičajnog muzeja Virje, kako se ne bi zagubili i u potencijalnom novom muzeološkom postavu „krasotice“ pronašli svoje zasluženo mjesto kao dio lokalne kulturne baštine.

Ovaj znameniti Virovec, čije ime nosi osnovna škola i jedna ulica u Virju, ostao je zapamćen po predanom prosvjetnom radu u virovskoj školi gdje je djelovao kao učitelj i ravnatelj te po svom umjetničkom radu. U slobodno vrijeme intenzivno se bavio slikarstvom, a ponajviše je slikao pejzaže i portrete slične akviziranoj umjetnini.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.