Nova vrijedna donacija Zbirci numizmatike

Zbirka numizmatike Muzeja grada Koprivnice jedna je od najvećih zbirki muzeja s preko 6000 komada novca koji datiraju od antičkog vremena do kraja 20. stoljeća. Dio predmeta prikupljen je arheološkim istraživanjima, no velika je većina u Muzeju dospjela donacijama građana. Prošli smo Vas tjedan obavijestili o iznimno vrijednoj donaciji slike Ivana Večenaja: Nevina dečica Zbirci naivne umjetnosti, a danas Vam s ponosom javljamo kako su Muzeju donirana četiri komada novca iz Numizmatičke zbirke Marinka Heraka (1927. – 1997.) poznatog koprivničkog numizmatičara, člana Hrvatskog numizmatičkog društva. Predmete je Muzeju poklonio njegov sin Branimir Herak, a radi se o iznimno vrijednim komadima iz različitih vremenskih perioda koji su svaki jedinstveni primjerak koji do sada nije bio sadržan u našem Muzeju.

Pregled se započinje s najstarijim predmetom, keltskom tetradrahmom tipa Đurđevac. Mjesto nalaza nije poznato no radi o prvoj tetradrahmi đurđevačkog tipa koja je svoje mjesto našla u Muzeju. Inače, đurđevački tip drahmi i tetradrahmi specifičan je po oblikovanju konjske glave u obliku brojke 8 te kopitima koja su prikazana u obliku polumjeseca na reversu. Ovaj je tip novca dobio naziv prema znamenitoj ostavi keltskog novac koja je 1887. godine pronađena kod Šemovaca, no nazvana je tip Đurđevac. Idući predmet daje dodatni uvid u zbivanja oko utvrde Kamengrad krajem 14. stoljeća. Naime, prije 30-ak godina Marinko Herak otkupio je od radnika koji su radili u okolici Starigrada zlatnik, a radi se o zlatnom guldenu Žigmunda Luksemburškog kovanom u razdoblju 1387. – 1401. godine. Ovaj iznimno značajan i rijedak nalaz, u gotovo savršenom stanju, pruža mogućnost uvida u nove podatke o kontaktima i značaju utvrde Kamengrad na kraju 14. stoljeća čije dodatno istraživanje tek predstoji. Treći predmet je tzv. „Paduan“ ili „padavaner“ rimskog sestercija cara Galbe. Radi se o renesansnoj medalji koja je rađena kao replika antičkog novca. Izradio ju je Giovanni Cavino (1500. – 1570.)  i prvi je primjerak takvog tipa medalje koja je donirana Muzeju.  Ukupno su izrađena 122 tipa koji su rađeni prema direktnim predlošcima, ili im je, kao u ovom slučaju, izmišljen predložak reversa s iznimno eleboriranom ikonografijom vezanom uz povijesne događaje. Primjerak, uz portret cara na aversu, ima prikaz cara koji pozdravlja vojnike na reversu. Posljednji primjerak također je replika, tj. radi se o komemorativnoj srebrnoj medalji srednjovjekovnog četverostrukog dukata bosanskog kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića koju je izradio zagrebački graver Teodor Krivak. Originalan zlatnik smatra se jednim od najljepših primjeraka novca čitavoga srednjega vijeka, a pretpostavlja se da je kovan prigodno uz Tvrtkovu krunidbu 1377. godine. Pridjev četverostruki odnosi se na podatak da je Tvrtkov dukat bio četiri puta teži od tadašnjeg mletačkog dukata.

Ovom prilikom željeli bismo zahvaliti Branimiru Heraku na njegovoj vrijednoj donaciji iz očeve zbirke koja je iznimno lijepo i kvalitetno upotpunila muzejski numizmatički fundus.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.