Nove donacije: Sudeta i Sabolić

Osim što je prošlog tjedna otvorena još jedna izložbena sezona, a Noć muzeja posjetilo mnoštvo posjetitelja, u fundus Muzeja grada Koprivnice stigle su nove umjetnine i predmeti.

Obitelj Dolenec iz Koprivnice za Zbirku Galerije Koprivnica poklonila je dvije skulpture poznatog kipara Ivana Sabolića iz Peteranca. Sabolić je bio pripadnik poslijeratne generacije kipara koji su sredinom 20. stoljeća tragali za izlazom iz strogih okvira socrealizma i angažirane umjetnosti, pri čemu je ostao vjeran Podravini i tradiciji hrvatske skulpture što potvrđuju skulpture „Podravka“ i „Portret Branka Gavelle“ od sada u trajnom vlasništvu Muzeja. Osim u rodnom Peterancu, Sabolićeva djela možemo naći u Koprivnici, a među najpoznatijima su „Izvidnica“ nekad smještena na Zrinskom trgu, danas na Spomen području Danica te „Koritarke“ u Starčevićevoj ulici.

Ugovor o donaciji potpisan je i s Mladenom Sudetom iz Zagreba. On je Muzeju poklonio dio ostavštine učiteljice Zlate Sudete koja je živjela u Koprivnici i bila je vrlo aktivna u društvenom i javnom životu grada. Uspješno bavila pjevanjem, crtanjem i vezenjem, a marljivo je sakupljala i kuharske recepte te ih je objedinila u knjizi „Velika građanska kuharica“. Obiteljski spomenar ukrašen Zlatinim radovima među vrjednijim je predmetima pristiglim u donaciji. Dio fotografija iz spomenara predstavljen je prošle godine na izložbi Razvoj pučkog školstva u Koprivnici.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.