Novi DAB ’19. donosi performans i izložbu suvremenih umjetnika

Još jedan petak, 13. rujna 2019. godine u 19,00 sati, rezerviran je za otvorenje izložbe Drava Art Biennala (DAB) – projekt Muzeja grada Koprivnice koji se nastavlja baviti širokim spektrom tema od zaštite okoliša, ekosustava do vode kao političke kategorije nastojeći poticati interdisciplinarnost  kroz suradnju umjetnika, kustosa, aktivista, znanstvenika i drugih stručnjaka te lokalne zajednice. U Galeriji Koprivnica predstavit će se 15 autora koji su za sudjelovanje odabrani putem Javnog poziva otvorenog od ožujka do kraja svibnja ove godine. U žiriju su ponovno bile kustosice koprivničkog muzeja Helena Kušenić i Maša Zamljačanec, a međumuzejska suradnja i se nastavlja partnerstvom s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku – u žiriranju kustosice Valentine Radoš, ali i gostovanju izložbe u prostorima osječkog muzeja u 2020. godini. Poveznice se opet šire i nastavljaju i u području nezavisne kulturne scene – već uhodanom suradnjom s Anom Kovačić iz Zagreba i Tanjom Špoljar iz Koprivnice, dok ovogodišnje vizualno oblikovanje u skladu s tematikom potpisuje etablirani dizajner Igor Kuduz.

Izložba donosi suvremene poglede, kompleksna promišljanja i rješenja o različitim pitanjima i (su)odnosima vode i industrije u mediju fotografije, videa, performansa, slika, grafika, skulptura, instalacija i predstavlja autore: Andro Banovac, Gildo Bavčević, Sunčana Brkulj, Marijan Crtalić, Mario Čaušić, Iva Džaja, Marina Đira, Josip Ivančić, Bojan Koštić, Bojan Krištofić, Ivana Kutuzović, Matej Nišević, Mario Romoda, Elena Štrok, Ivan Tudek. Izložbu će pratiti mnoštvo zanimljivih popratnih događanja – od kreativnih radionica, edukativnih predavanja i besplatnih stručnih vodstava

Kao najava izložbi jedan od sudionika izložbe Josip Ivančić i.j. piNO izvest će u srijedu (11. 9.) od 18 sati performans Voda, ah …wassSER…. u koprivničkom gradskom parku. i.j.piNO posljednjih godina istražuje i tematizira povredu općeg interesa radi osobnog koristoljublja, radnička prava i manipulacije. U ovom performansu propituje političke zakulisne igre vezane uz zdravstvenu čistoću i ispravnost vode koje su unazad nekoliko godina u Hrvatskoj često iznova aktualne. Josip Ivančić – i.j.piNO (Pula, 1951.) je performer, likovni umjetnik, glazbenik. Od početka 1970-ih godina ulazi u konceptualni krug i performans vode. U to vrijeme s prijateljima stvara mental spirit music, a u pod utjecajem Beuysa otvara procese za stvaranje tzv. socijalne skulpture čime propituje socijalističke vrijednosne sustave, smisao rada i poziciju radnika. Ivančićeva pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je „pravo“ na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti. Tijekom 1980-ih svoje umjetničke interese ostvaruje u prostoru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti (alterrock grupa GustapH y njegovi dobry duhovy), a od 1990-ih javnosti je poznat kao jedan od najprovokativnijih hrvatskih performera, ali i kao alternativni novomedijski eksperimentator.

Projekt podupiru: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica i Hartmann d.o.o. Koprivnica.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.