Novi Podravski zbornik u završnoj fazi

U sklopu proslave Dana Grada Koprivnice i 5. Dana Muzeja grada Koprivnice 10. studenoga 2021. godine u 18 sati u Galeriji Mijo Kovačić predstavit će se novo izdanje Podravskoga zbornika – 47. u nizu. Na 300 stranica predstavljeni su brojni radovi koji se tiču Podravine i Podravaca, nastali u komunikaciji sa stalnim i novim suradnicima, koji su svoje vrijeme i znanje iz društveno-humanističkih i prirodnih područja bili voljni podijeliti sa širokom čitateljskom publikom. Ove godine naslovnicom i radovima koprivnički muzealci prisjetili su se jednog od velikana domaćeg umjetničkog stvaranja – akademskog kipara Ivana Sabolića iz Peteranca, čiji je 100. rođendan obilježen sredinom rujna u njegovu rodnom mjestu i galeriji koja se imenom njegovima naziva.

Upravo stoga, zbornik započinje prigodnim analitičkim radom o Sabolićevu stvaralaštvu, slijedi sintezni pregled arhitektonsko-urbanističkog razvoja Koprivnice od vremena njezina formiranja, a na koji je prirodno nastavljen osvrt na srednjovjekovnu ostavštinu obitelji Ernuszt u Podravini. Vječna i mučna tema 2. svjetskoga rata i Bleiburga obuhvaćena je radom kojim su analizirane žrtve na tom putu kojom je dobivena brojka od gotovo 1.500 stradalnika, u koji su bili uključeni i Romi na koje se prisjetila naša najvjernija suradnica (M. Kolar Dimitrijević). Đurđevac je zastupljen liječnikom dr. Lujo Harazim, a Koprivnica velikom obljetnicom Gradskog Crvenog križa koja je proslavila 140. godina rada. Umjetničke teme osvrnule su se religioznosti kroz ikonostas u crkvi Svete Petke u Bolfanu i analizi koprivničkih glaža u kojima leži porijeklo tehnike slikanja uljem na staklu i posljedično fenomena danas znanog kao Hlebinska škola. Članci završavaju jednom prirodno-ekološkom temom o evidentiranim promjenama u prirodnom okolišu Podravine i Kalnika u zadnjih stotinu godina.

Kraćim prilozima prisjetila su se neka mjesta, ljudi i događaji poput osvajanja naslova prvakinja Europe od RK Podravka 1996. godine, ali i rad raznih društava, udruga i značajnih Podravaca. U književnim prilozima zastupljena je proza i poezija, ponovno je priređen godišnji pregled podravskog nakladništva, kao i pikanterije kroničara kroz magični realizam nezaobilazne pandemije. Na kraju Zbornika donosi se par crtica iz rada nekoliko općina koje uz gradove Koprivnicu, Ludbreg i Đurđevac te Županiju i dalje potpomažu u ustrajnosti izlaženja ove najznačajnije podravske publikacije. Drugačije niti ne može, drugačije pisana riječ i knjiga to niti ne žele. I zato mala poruka na kraju: Ostajte zdravo i čitajte svoj PZ u nacionalnoj Godini čitanja!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.