Novi pogled na baštinu holokausta

Muzej grada Koprivnice nedavno je sudjelovao u programu trodnevne radionice „Some were Neighbors: Choice, Human Behaviors & the Holocaust“. Radionica je organizirana na inicijativu i u suradnji s The United States Holocaust Memorial Museum (Washington D.C., SAD) kojem su se pridružili Hrvatski povijesni muzej i Javna ustanova Spomen područje Jasenovac. Radionica je okupila osobe koje se bave edukacijom, muzejskom pedagogijom, profesore i studente kako bi zajednički učili i stvarali nove modele učenja i interpretacije baštine holokausta. Program se odvijao u Galeriji Klovićevi dvori čije prostore trenutno koristi Hrvatski povijesni muzej, u javnom prostoru Zagreba i u Jasenovcu.

Prvi dan, 5. lipnja 2023. godine donio je upoznavanje s temom radionice, predstavljanjem sudionika, rad u grupama na zadatcima interpretacije fotografija te početak izrade plakata koji predstavljaju osobne i istinite priče o holokaustu i služit će da bi se prenosile univerzalne poruke. Program prvog dana tijekom poslijepodneva se nastavio kroz Židovsku turu pod vodstvom Naide Michal Brandl, profesorice i pročelnice Odsjeka za judaistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tura je započela na Mirogoju, a završila je u Praškoj ulici te u parku Zrinjevac. Nakon ture uslijedila je rasprava i razgovor svih sudionika.

Radionica se nastavila već idući dan, u Jasenovcu gdje su sudionici posjetili Javnu ustanovu Spomen područje Jasenovac. Nakon kratkog uvoda uz vodstvo su razgledali Spomen područje i postav, a nakon toga promišljali primjenu prvog dana predstavljene metodologije na hrvatske primjere, najprije u manjim grupama, a onda u većoj grupi. Nakon razmjene mišljenja i iskustva slijedio je virtualni susret s Dorom Klaymann, profesoricom engleskog jezika koja živi u Washingtonu, a kao djevojčica je preživjela holokaust i djetinjstvo i mladost provela u Ludbregu.

Treći i zadnji dan radionice dogodio se u Galeriji Klovićevi dvori, a tamo je nastavljen rad na posterima započetima prvog dana. Grupe su zatim predstavile nakon čega se dogodila diskusija i susret s ambasadorima Izraela, Njemačke, Austrije te ravnateljicom Muzejskog dokumentacijskog centra i zamjenicom glavnog tajnika Židovske općine Zagreb. Nakon susreta s predstavnicima navedenih ustanova slijedile su zaključne impresije, a cijeli će program rezultirati izložbom u studenom ove godine. U programu je iz Muzeja sudjelovala kustosica pedagoginja Maša Zamljačanec.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.